You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which Acts of Parliament, passed in 1832 and 1867, abolished rotten boroughs, gave more parliamentary seats to urban areas and greatly increased the right of people to vote?
A The Change Acts
B The Election Acts
C The Reform Acts
D The Voting Acts
Correct Answer: The Reform Acts
Explanation: The Reform Act of 1832 had greatly increased the number of people with the right to vote. The Act also abolished the old pocket and rotten boroughs and more parliamentary seats were given to the towns and cities.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The right to vote
2. Rudyard Kipling was awarded which major prize in 1907?
A The Man Booker Prize
B The Nobel Prize in Literature
C The Pulitzer Prize
D The Somerset Maugham Award
Correct Answer: The Nobel Prize in Literature
Explanation: Kipling was awarded the Nobel Prize in Literature in 1907.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The future of the Empire
3. Is the statement below TRUE or FALSE?
Charles II marched into England with a Scottish army to reclaim his throne.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: He was crowned king of Scotland and led a Scottish army into England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Oliver Cromwell and the English republic
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Education Act of 1944 is often called The Butler Act and introduced free secondary education in England and Wales.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In this role, he oversaw the introduction of the Education Act 1944(often called 'The Butler Act'), which introduced free secondary education in England and Wales.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - The welfare state
5. Which of these statements is not true?
A During Queen Victoria reign, the middle classes became increasingly significant.
B During Queen Victoria's reign, the size and influence of the British middle class shrank.
Correct Answer: During Queen Victoria's reign, the size and influence of the British middle class shrank.
Explanation: In 1837, Queen Victoria became queen of the UK at the age of 18. She reigned until 1901, almost 64 years. At the date of writing (2013) this is the longest reign of any British monarch. Her reign is known as the Victorian Age. It was a time when Britain increased in power and influence abroad. Within the UK, the middle classes became increasingly significant and a number of reformers led moves to improve conditions of life for the poor.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Victorian Age
6. Which of these TWO countries did poet and author Rudyard Kipling spend time living in?
A Fiji
B India
C Japan
D USA
Correct Answer: India, USA
Explanation: Rudyard Kipling was born in India in 1865 and later lived in India, the UK and the USA. He wrote books and poems set in both India and the UK.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The future of the Empire
7. What was inscribed on some Iron Age coins?
A Dates
B Names of Iron Age kings
C Names of Iron Age settlements
D Value
Correct Answer: Names of Iron Age kings
Explanation: The people of the Iron Age had a sophisticated culture and economy. They made the first coins to be minted in Britain, some inscribed with the names of Iron Age kings.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain Chapter
8. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Domesday Book no longer exists. It was destroyed at the end of the Norman Conquest.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The people who lived there, who owned the land and what animals they owned were also listed. This was called Domesday Book. It still exists today and gives a picture of society in England just after the Norman Conquest.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
9. Where did Mary Stuart spend most of her childhood?
A England
B France
C Germany
D Spain
Correct Answer: France
Explanation: Much of her childhood was spent in France. When she returned to Scotland, she was the centre of a power struggle between different groups.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Reformation in Scotland and Mary, Queen of Scots
10. Which king annexed Wales to the Crown of England with Statute of Rhuddlan?
A Charles I
B Edward I
C Harold
D Henry VIII
Correct Answer: Edward I
Explanation: In 1284 King Edward I of England introduced the Statute of Rhuddlan, which annexed Wales to the Crown of England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
11. Who was king of England at the time of the Norman invasion in 1066?
A Harold
B Henry VIII
C Herbert
D Hubert
Correct Answer: Harold
Explanation: In 1066, an invasion led by William, the Duke of Normandy (in what is now northern France), defeated Harold, the Saxon king of England, at the Battle of Hastings. Harold was killed in the battle.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
12. The English Parliament during the reign of Charles I contained many Puritans. What did the Puritans believe in?
A None of the above
B Roman Catholic religious doctrine and worship
C Simple and strict religious doctrine and worship
D The power of the nobility to control Parliament
Correct Answer: Simple and strict religious doctrine and worship
Explanation: Many in Parliament were Puritans, a group of Protestants who advocated strict and simple religious doctrine and worship.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The beginning of the English Civil War
13. The first farmers probably came to Britain from where?
A Nor-west Europe
B North America
C Norway
D South-east Europe
Correct Answer: South-east Europe
Explanation: The first farmers arrived in Britain 6,000 years ago. The ancestors of these first farmers probably came from south-east Europe.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
14. During the early 1970s, Britain admitted 28,000 people of Indian origin who had been forced to leave where?
A China
B South Africa
C The West Indies
D Uganda
Correct Answer: Uganda
Explanation: Even so, during the early 1970s, Britain admitted 28,000 people of Indian origin who had been forced to leave Uganda.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Social change in the 1960s
15. William of Normandy invaded England in 1066. Where is Normandy?
A Denmark
B Northern France
C Norway
D Southern Scotland
Correct Answer: Northern France
Explanation: In 1066, an invasion led by William, the Duke of Normandy (in what is now northern France), defeated Harold, the Saxon king of England, at the Battle of Hastings.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Canterbury Tales was one of the first books to be printed by William Caxton
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: This collection of poems is called The Canterbury Tales. It was one of the first books to be printed by William Caxton, the first person in England to print books using a printing press.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
17. After the Glorious Revolution, Parliament was still some way from being a democracy. Why?
A Only bishops were able to vote
B Only men who owned property of a certain value could vote
C Only women were allowed to vote
D Parliament took control of who could be monarch
Correct Answer: Only men who owned property of a certain value could vote
Explanation: After William III, the ministers gradually became more important than the monarch but this was not a democracy in the modern sense. The number of people who had the right to vote for members of Parliament was still very small. Only men who owned property of a certain value were able to vote.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Constitutional monarchy - the Bill of Rights
18. The Northern Ireland Assembly was elected in 1999, suspended in 2002 and reinstated in which year?
A 2003
B 2005
C 2007
D 2010
Correct Answer: 2007
Explanation: The Northern Ireland Assembly was elected in 1999 but suspended in 2002. It was not reinstated until 2007.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Labour government from 1997 to 2010
19. Acts of Parliament in 1870 and 1882 awarded which right to women?
A The right to attend university
B The right to bear arms
C The right to keep their own earnings and property after marriage
D The right to work
Correct Answer: The right to keep their own earnings and property after marriage
Explanation: Acts of Parliament in 1870 and 1882 gave wives the right to keep their own earnings and property.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The right to vote
20. Which of the following is a line from one of Churchill's famous speeches?
A I have a dream
B I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat
C The lady's not for turning
D The only thing we have to fear is fear itself
Correct Answer: I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat
Explanation: I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat' ; Churchill's first speech to the House of Commons after he became Prime Minister, 1940
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The Second World War
21. Which of these statements is correct?
A Colonists in North America were poorly educated and uninterested in politics.
B Colonists in North America were well educated and interested in ideas of liberty.
Correct Answer: Colonists in North America were well educated and interested in ideas of liberty.
Explanation: By the 1760s, there were substantial British colonies in North America. The colonies were wealthy and largely in control of their own affairs. Many of the colonist families had originally gone to North America in order to have religious freedom. They were well educated and interested in ideas of liberty.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The American War of Independence
22. Henry VIII had six wives. What was the name of his first wife?
A Anne Boleyn
B Anne of Cleves
C Catherine Howards
D Catherine of Aragon
Correct Answer: Catherine of Aragon
Explanation: Catherine of Aragon- Catherine was a Spanish princess. She and Henry had a number of children but only one, Mary, survived. When Catherine was too old to give him another child, Henry decided to divorce her, hoping that another wife would give him a son to be his heir.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
23. Which Scottish poet wrote The Bruce about the Battle of Bannockburn?
A Geoffrey Chaucer
B John Barbour
C John Milton
D Robert Burns
Correct Answer: John Barbour
Explanation: In Scotland, many people continued to speak Gaelic and the Scots language also developed. A number of poets began to write in the Scots language. One example is John Barbour, who wrote The Bruce about the Battle of Bannockburn.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
24. During the 16th century, which TWO factors predominantly let to a bloody rebellion by the Irish chieftains?
A Extreme poverty and famine
B High taxes on landowners
C The imposing of English laws on land inheritance
D The imposing of Protestantism
Correct Answer: The imposing of English laws on land inheritance, The imposing of Protestantism
Explanation: In Ireland, however, attempts by the English to impose Protestantism (alongside efforts to introduce the English system of laws about the inheritance of land) led to rebellion from the Irish chieftains, and much brutal fighting followed.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts