You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Napoleon fought battles against which TWO of the following?
A Francis Drake
B Horatio Nelson
C Oliver Cromwell
D The Duke of Wellington
Correct Answer: The Duke of Wellington, Horatio Nelson
Explanation: Napoleon, who became Emperor of France, continued the war. Britain's navy fought against combined French and Spanish fleets, winning the Battle of Trafalgar in 1805. Admiral Nelson was in charge of the British fleet at Trafalgar and was killed in the battle. Nelson's Column in Trafalgar Square, London, is a monument to him. His ship, HMS Victory, can be visited in Portsmouth. The British army also fought against the French. In 1815, the French Wars ended with the defeat of the Emperor Napoleon by the Duke of Wellington at the Battle of Waterloo. Wellington was known as the Iron Duke and later became Prime Minister.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
2. When did Julius Caesar lead the Roman invasion of Britain?
A 55 BC
B 65 BC
C AD 55
D AD 75
Correct Answer: 55 BC
Explanation: Julius Caesar led a Roman invasion of Britain in 55 BC.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Romans
3. Is the statement below TRUE or FALSE?
In 1690. Following his unsuccessful attempt to regain his throne in Ireland, James II fled back to the Netherlands
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: William defeated James II at the Battle of the Boyne in Ireland in 1690, an event which is still celebrated by some in Northern Ireland today. William re-conquered Ireland and James fled back to France.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Glorious Revolution
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Domesday Book no longer exists. It was destroyed at the end of the Norman Conquest.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The people who lived there, who owned the land and what animals they owned were also listed. This was called Domesday Book. It still exists today and gives a picture of society in England just after the Norman Conquest.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
5. Who became queen after the death of Edward VI?
A His cousin Mary
B His half-sister Mary
C His wife Mary
D Mary, Queen of Scots
Correct Answer: His half-sister Mary
Explanation: Edward died at the age of 15 after ruling for just over six years, and his half-sister Mary became queen.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history -The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
ISAF is building up the Afghan National Security Forces and helping to create a secure environment in which governance and development can be extended.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: ISAF is building up the Afghan National Security Forces and is helping to create a secure environment in which governance and development can be extended.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Conflicts in Afghanistan and Iraq
7. The First World War ended in victory for Britain and its allies. At what exact time and date in 1918 did the war officially end?
A 10am on 10 October
B 11am on 11 November
C 6am on 6 June
D 8am on 8 August
Correct Answer: 11am on 11 November
Explanation: The First World War ended at 11.00 am on 11th November 1918 with victory for Britain and its allies.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The First World War
8. When did Queen Victoria's reign end?
A 1860
B 1895
C 1901
D 1932
Correct Answer: 1901
Explanation: In 1837, Queen Victoria became queen of the UK at the age of 18. She reigned until 1901, almost 64 years.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Victorian age
9. When did Parliament as we know it today begin to develop?
A The Bronze Age
B The Iron Age
C The Middle Ages
D The Stone Age
Correct Answer: The Middle Ages
Explanation: In the Middle Ages, Parliament began to develop into the institution it is today.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - legal and political changes
10. Charles II had no legitimate what?
A Children
B Government
C Right to the throne
D Wife
Correct Answer: Children
Explanation: Charles II had no legitimate children.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - A Catholic king
11. What was the Spanish Armada?
A A Spanish princess
B A fleet of Spanish ships
C A treaty with Spain
D The Spanish Army
Correct Answer: A fleet of Spanish ships
Explanation: Elizabeth became one of the most popular monarchs in English history, particularly after 1588, when the English defeated the Spanish Armada (a large fleet of ships), which had been sent by Spain to conquer England and restore Catholicism.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
12. The first people lived in Britain during which period?
A Ancient times
B The Bronze Age
C The Jurassic period
D The Stone Age
Correct Answer: The Stone Age
Explanation: The first people to live in Britain were hunter-gatherers, in what we call the Stone Age.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
13. Where can HMS Victory be visited?
A Falmouth
B Poole
C Portsmouth
D Southampton
Correct Answer: Portsmouth
Explanation: Nelson's Column in Trafalgar Square, London, is a monument to him. His ship, HMS Victory, can be visited in Portsmouth.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
14. What did Iron Age people sometimes defend?
A Castles
B Hill forts
C Long walls
D None of the above
Correct Answer: Hill forts
Explanation: The Bronze Age was followed by the Iron Age, when people learned how to make weapons and tools out of iron. People still lived in roundhouses, grouped together into larger settlements, and sometimes defended sites called hill forts.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
15. Which TWO of the following statements are correct?
A The Roman army faced no resistance during the invasions.
B The Romans built roads and public buildings, and created a structure of law.
C The Romans introduced new plants and animals to Britain.
D The Romans unified the whole of the British Isles.
Correct Answer: The Romans introduced new plants and animals to Britain., The Romans built roads and public buildings, and created a structure of law.
Explanation: The Romans remained in Britain for 400 years. They built roads and public buildings, created a structure of law, and introduced new plants and animals.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Romans
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
The MacDonald clan of Glencoe were massacred.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: All Scottish clans were required formally to accept William as king by taking an oath. The MacDonalds of Glencoe were late in taking the oath and were all killed.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Glorious Revolution
17. When England became a republic, after Charles I lost the English Civil War, it no longer had what?
A Monarch
B National anthem
C Parliament
D Prime Minister
Correct Answer: Monarch
Explanation: England declared itself a republic, called the Commonwealth. It no longer had a monarch.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Oliver Cromwell and the English republic
18. Is the statement below TRUE or FALSE?
At the beginning of the 'Middle Ages', England ruled Ireland.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: At the beginning of the Middle Ages, Ireland was an independent country.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
19. In the 19th century, the UK became a world-centre for which of the following sectors or industries?
A Agriculture
B Entertainment
C Finance
D Shipbuilding
Correct Answer: Finance
Explanation: Deregulation saw a great increase in the role of the City of London as an international centre for investments, insurance and other financial services.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Conservative government from 1979 to 1997
20. When was the first Union Flag created?
A 1506
B 1606
C 1609
D 1706
Correct Answer: 1606
Explanation: The Welsh dragon does not appear on the Union Flag because, when the first Union Flag was created in 1606 from the flags of Scotland and England, the Principality of Wales was already united with England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Union Flag
21. In England, parliaments were called when the king needed to consult the nobles and for what other reason?
A To call elections
B To create new lords
C To lower taxes
D To raise money
Correct Answer: To raise money
Explanation: In England, parliaments were called for the king to consult his nobles, particularly when the king needed to raise money.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - legal and political changes
22. Which of these statements is correct?
A The leaders of Easter uprising were transported to Australia.
B The leaders of the Easter uprising were executed under military law.
Correct Answer: The leaders of the Easter uprising were executed under military law.
Explanation: Irish Nationalists were not willing to wait and in 1916 there was an uprising (the Easter Rising) against the British in Dublin. The leaders of the uprising were executed under military law.
Reference: A long and illustrious history - The 20th century - The partition of Ireland
23. Who was William Shakespeare?
A A Scottish patriot
B A naval commander
C A poet, actor and playwright
D An English parliamentarian
Correct Answer: A poet, actor and playwright
Explanation: Shakespeare was born in Stratford-upon-Avon, England. He was a playwright and actor and wrote many poems and plays.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
24. Which TWO places did the Vikings come from?
A Belgium
B Denmark
C France
D Norway
Correct Answer: Denmark, Norway
Explanation: The Vikings came from Denmark and Norway.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Vikings