You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. What do we know about the life of Anne Boleyn?
A She had one daughter with Henry VIII named Elizabeth
B She married Henry VIII late in his life, and survived him
C She never married
D She ruled with William
Correct Answer: She had one daughter with Henry VIII named Elizabeth
Explanation: Mary also died after a short reign and the next monarch was her half-sister, Elizabeth, the daughter of Henry VIII and Anne Boleyn.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
2. Which of these sectors was not nationalised by the post-war Labour government?
A Coal mining
B Farming
C Gas, electric and water supplies
D The railways
Correct Answer: Farming
Explanation: The government took into public ownership (nationalised) the railways, coal mines and gas, water and electricity supplies.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - The welfare state
3. Is the statement below TRUE or FALSE?
St Columba became the first Archbishop of Canterbury.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: St Augustine became the first Archbishop of Canterbury
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Anglo - Saxons
4. Why were more castles built in Britain and Ireland in the Middle Ages?
A They created work for tradesmen
B They were cheap to build
C They were defensive strongholds
D They were status symbols for the nobility
Correct Answer: They were defensive strongholds
Explanation: The Middle Ages also saw a change in the type of buildings in Britain. Castles were built in many places in Britain and Ireland, partly for defence.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
5. Is the statement below TRUE or FALSE?
Briton Sir Tim Berners-Lee invented the World Wide Web and it was successfully used for the first time on 25 December 1990.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The inventor of the World Wide Web, Sir Tin Berners-Lee (1955-), is British. Information was successfully transferred via the web for the first time on 25 December 1990.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
6. Which of these statements is correct?
A In 1789 there was a revolution in France and the new French government declared war on Britain.
B In 1789 there was an unpopular new government in France and Britain declared war.
Correct Answer: In 1789 there was a revolution in France and the new French government declared war on Britain.
Explanation: In 1789, there was a revolution in France and the new French government soon declared war on Britain.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
7. James II invaded Ireland in an attempt to regain the throne with an army from which country?
A France
B Germany
C Scotland
D Wales
Correct Answer: France
Explanation: James II wanted to regain the throne and invaded Ireland with the help of a French army.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Glorious Revolution
8. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Hundred Years War between England and France lasted 99 years.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: English kings also fought a long war with France, called the Hundred Years War (even though it actually lasted 116 years).
Reference: Chapter 3: A log and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
9. During the 18th century, Britain fought a number of wars with which country?
A France
B India
C South Africa
D Spain
Correct Answer: France
Explanation: During the 18th century, Britain fought a number of wars with France.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
10. Which TWO of the following factors contributed to Industrial Revolution in Britain?
A The development of steam power and machinery
B The foundation of the modern welfare state
C The outbreak of plague
D The repealing of the Corn Laws
Correct Answer: The repealing of the Corn Laws, The development of steam power and machinery
Explanation: One example of this was the repealing of the Corn Laws in 1846. These had prevented the import of cheap grain. The reforms helped the development of British industry, because raw materials could now be imported more cheaply.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Trade and industry
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
Protestant believed that a person's own relationship with God was more important that submitting to the authority of the Church.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: They read the Bible in their own languages instead of in Latin; they did not pray to saints or at shrines; and they believed that a person's own relationship with God was more important than submitting to the authority of the Church.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
12. During the 19thCentury, Britain and the East India Company gained control of large parts of which TWO countries?
A Canada
B India
C Singapore
D The United States
Correct Answer: Canada, India
Explanation: Britain gained control over Canada, and the East India Company, originally set up to trade, gained control of large parts of India. Colonies began to be established in southern Africa.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
13. Jane Seymour gave birth to the son Henry VIII wanted. What was his name?
A Edmund
B Edward
C Henry
D Richard
Correct Answer: Edward
Explanation: Jane Seymour - Henry married Jane after Anne's execution. She gave Henry the son he wanted, Edward, but she died shortly after the birth.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
14. What sorts of stories were depicted in the stained glass windows of many cathedrals built in The Middle Ages?
A Stories about battles and victories
B Stories about communities and farming
C Stories about kings and coronations
D Stories about the Bible and saints
Correct Answer: Stories about the Bible and saints
Explanation: Several of the cathedrals had windows of stained glass, telling stories about the Bible and Christian saints. The glass in York Minister is a famous example.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
15. Is the statement below TRUE or FALSE?
Britain had colonies in southern Africa in the 19th century.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Britain gained control over Canada, and the East India Company, originally set up to trade, gained control of large parts of India. Colonies began to be established in southern Africa.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
16. Is this statement TRUE or FALSE? During Queen Victoria's reign, the French Empire became the largest Empire the world has ever seen.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: During the Victorian period, the British Empire grew to cover all of India, Australia and large parts of Africa. It became the largest empire the world has ever seen, with an estimated population of more than 400 million people.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The British Empire
17. Which of these statements is correct?
A The Beveridge Report of 1942 outlined a plan to end the war in Europe.
B The Beveridge Report of 1942 provided the basis of the modern welfare state.
Correct Answer: The Beveridge Report of 1942 provided the basis of the modern welfare state.
Explanation: In 1945 the British people elected a Labour government. The new Prime Minister was Clement Attlee, who promised to introduce the welfare state outlined in the Beveridge Report.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - The welfare state
18. During the 19th century which sector of the Irish economy supported around two-thirds of its people?
A Farming
B Manufacturing
C Shipbuilding
D Tourism
Correct Answer: Farming
Explanation: Conditions in Ireland were not as good as in the rest of the UK. Two-thirds of the population still depended on farming to make their living, often on very small plots of land.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Ireland in the 19th century
19. Is the statement below TRUE or FALSE?
Sake Dean Mahomet was born in 1759 and grew up in the Bengal Religion of India.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Mahomet was born in 1759 and grew up in the Bengal region of India.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
20. Which TWO of the following are British inventions?
A Golf cart
B Helicopter
C Hovercraft
D Jet engine
Correct Answer: Jet engine, Hovercraft
Explanation: The jet engine was developed in Britain in the 1930s by Sir Frank Whittle (1907-96), a British Royal Air Force engineer officer.; Sir Christopher Cockerell (1910-99), a British inventor, invented the hovercraft in the 1950s.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
21. Which of these countries was part of the British Empire during Victoria's reign?
A France
B India
C Switzerland
D USA
Correct Answer: India
Explanation: During the Victorian period, the British Empire grew to cover all of India, Australia and large parts of Africa. It became the largest empire the world has ever seen, with an estimated population of more than 400 million people.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The British Empire
22. By 1200, the English ruled an area of Ireland around Dublin known as what?
A The Pale
B The Pate
C The Pict
D The plain
Correct Answer: The Pale
Explanation: By 1200, the English ruled an area of Ireland known as the Pale, around Dublin.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
23. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Royal Society is the oldest surviving scientific society in the world.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: During his reign, the Royal Society was formed to promote 'natural knowledge'. This is the oldest surviving scientific society in the world.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
24. During the reign of Henry VII, what happened to the power of the nobility in England?
A It increased
B It was abolished
C It was absolute
D It was reduced
Correct Answer: It was reduced
Explanation: After his victory in the Wars of the Roses, Henry VII wanted to make sure that England remained peaceful and that his position as king was secure. He deliberately strengthened the central administration of England and reduced the power of the nobles.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts