You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which political party was Clement Attlee a member of?
A Conservative
B Green
C Labour
D Liberal Democrats
Correct Answer: Labour
Explanation: Clement Attlee was born in London in 1883. His father was a solicitor and, after studying at Oxford University, Attlee became a barrister. He gave this up to do social work in East London and eventually became a Labour MP.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - The welfare state
2. Is the statement below TRUE or FALSE?
The American colonies rebelled against the British Parliament in the 18th century because they did not want to pay taxes without representation in Parliament.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In 1776, 13 American colonies declared their independence, stating that people had a right to establish their own governments. The colonists eventually defeated the British army and Britain recognised the colonies' independence in 1783.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The American War of Independence
3. The Elizabethan period in England was a time of growing patriotism. What do we mean by this?
A A feeling of pride in being English
B The country became democratic
C The monarchy became unpopular
D There was unrest and instability
Correct Answer: A feeling of pride in being English
Explanation: The Elizabethan period in England was a time of growing patriotism: a feeling of pride in being English.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
4. Which of these statements is correct?
A During the reign of Charles I, Irish Catholics supported the views of the Puritans.
B During the reign of Charles I, Parliament attempted to take control of the English army following a rebellion in Ireland.
Correct Answer: During the reign of Charles I, Parliament attempted to take control of the English army following a rebellion in Ireland.
Explanation: Another rebellion began in Ireland because the Roman Catholics in Ireland were afraid of the growing power of the Puritans. Parliament took this opportunity to demand control of the English army - a change that would have transferred substantial power from the king to Parliament.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The beginning of the English Civil War
5. Is the statement below TRUE or FALSE?
Charles II was crowned king of England, Wales, Scotland and Ireland in the Restoration after the English Civil War.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In May 1660, Parliament invited Charles II to come back from exile in the Netherlands. He was crowned King Charles II of England, Wales, Scotland and Ireland.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
6. Which of these statements is correct?
A Margaret Thatcher is the second longest-serving Prime Minister of the UK in the 20th Century.
B Margaret Thatcher was the longest-serving Prime Minister of the UK in the 20th century.
Correct Answer: Margaret Thatcher was the longest-serving Prime Minister of the UK in the 20th century.
Explanation: Margaret Thatcher became the first woman Prime Minister of the UK. She was the longest-serving Prime Minister of the 20th century, remaining in office until 1990.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Conservative government from 1979 to 1997
7. What happened when Charles I tried to impose a revised Prayer Book onto the Presbyterian Church in Scotland?
A England and Wales rebelled
B It was accepted after some amendments
C It was very popular across the Union
D The Scottish rebelled and formed an army
Correct Answer: The Scottish rebelled and formed an army
Explanation: He tried to impose this Prayer Book on the Presbyterian Church in Scotland and this led to serious unrest. A Scottish army was formed and Charles could not find the money he needed for his own army without the help of Parliament.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The beginning of English civil war
8. George and Robert Stepson are famous for pioneering what?
A The aeroplane
B The electric light bulb
C The railway engine
D The telephone
Correct Answer: The railway engine
Explanation: Just before Victoria came to the throne, the father and son George and Robert Stephenson pioneered the railway engine and a major expansion of the railways took place in the Victorian period.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Trade Industry
9. Is the statement below TRUE or FALSE?
In 1688, Protestant leaders in England asked William of Orange to invade England and proclaim himself king.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: James II's elder daughter, Mary, was married to her cousin William of Orange, the Protestant ruler of the Netherlands. In 1688, important Protestants in England asked William to invade England and proclaim himself king.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Glorious Revolution
10. Which of these statements is correct?
A By 1400, a mixture of Norman French and Anglo-Saxon was being spoken and no unified language was emerging.
B By 1400, in England, official documents were being written in English and English was the preferred language of Parliament and the royal court.
Correct Answer: By 1400, in England, official documents were being written in English and English was the preferred language of Parliament and the royal court.
Explanation: By 1400, in England, official documents were being written in English, and English had become the preferred language of the royal court and Parliament.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
11. A conflict in which of these areas in the 1990s involved British troops?
A Lapland
B The Baltic states
C The Maldives
D The former Republic of Yugoslavia
Correct Answer: The former Republic of Yugoslavia
Explanation: Throughout the 1990s, Britain played a leading role in coalition forces involved in the liberation of Kuwait, following the Iraqi invasion in 1990, and the conflict in the Former Republic of Yugoslavia.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Conflicts in Afghanistan and Iraq
12. During the English Civil War, in which TWO battles was Charles I's army defeated?
A Battle of Bosworth field
B Battle of Hastings
C Battle of Marston Moor
D Battle of Naseby
Correct Answer: Battle of Naseby, Battle of Marston Moor
Explanation: The king's army was defeated at the Battles of Marston Moore and Naseby. By 1646, it was clear that Parliament had won the war.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Oliver Cromwell and the English republic
13. Why did Henry VIII marry Anne of Cleves?
A For political reasons
B He loved her
C She was beautiful
D To have a male heir
Correct Answer: For political reasons
Explanation: Anne of Cleves - Anne was a German princess. Henry married her for political reasons but divorced her soon after.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
14. Is the statement below TRUE or FALSE?
Henry VIII married four times.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Henry VIII was most famous for breaking away from the Church of Rome and marrying six times.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
15. In 1913, the British government promised Home Rule for Ireland. Which group within Ireland threatened to resist this move by force?
A The Buddhists in the west
B The Muslims in the east
C The Protestants in the south
D The protestants in the north
Correct Answer: The protestants in the north
Explanation: In 1913, the British government promised 'Home Rule' for Ireland. The proposal was to have a self-governing Ireland with its own parliament but still part of the UK. A Home Rule Bill was introduced in Parliament. It was opposed by the Protestants in the north of Ireland, who threatened to resist Home Rule by force.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The partition of Ireland
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
Henry VIII continued his father's work to centralise the administrative powers of England.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: When he died, his son Henry VIII continued the policy of centralizing power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
The BBC began the world's first regular television service in 1936.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The BBC started radio broadcasts in 1922 and began the world's first regular television service in 1936.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The inter-war period
18. Who were the Picts?
A Ancestors of the English people
B Ancestors of the Irish people
C Ancestors of the Scottish people
D Ancestors of the Welsh people
Correct Answer: Ancestors of the Scottish people
Explanation: Areas of what is now Scotland were never conquered by the Romans, and the Emperor Hadrian built a wall in the north of England to keep out the Picts (ancestors of the Scottish people).
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Romans
19. Who introduced a system called feudalism to Britain?
A Anglo-Saxons
B Jutes
C Normans
D Vikings
Correct Answer: Normans
Explanation: The Normans used a system of land ownership known as feudalism. The king gave land to his lords in return for help in war.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - The Black Death
20. Which of these statements is correct?
A During the Elizabethan period, English settlers began to colonise America
B During the Elizabethan period, English settlers began to colonise Australia
Correct Answer: During the Elizabethan period, English settlers began to colonise America
Explanation: In Elizabeth I's time, English settlers first began to colonise the eastern coast of America.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
21. When William of orange came to the throne with his wife Mary, this later became known as the Glorious Revolution. Why?
A It led to the Reformation and the formation of the Protestant Church
B It signalled the start of the Hundred Years War
C There was no fighting in England
D William of Orange defeated a much larger army
Correct Answer: There was no fighting in England
Explanation: In 1688, important Protestants in England asked William to invade England and proclaim himself king. When William reached England, there was no resistance.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Glorious Revolution
22. In which part of the UK was pioneering Doctor Alexander Fleming born in 1881?
A Cornwall
B East Anglia
C Scotland
D Wales
Correct Answer: Scotland
Explanation: Born in Scotland, Fleming moved to London as a teenager and later qualified as a doctor.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The Second World War
23. Some people in Britain were opposed to the slave trade. Who set up the first formal anti-slavery groups in the late 1700s?
A Methodists
B Mormons
C Puritans
D Quakers
Correct Answer: Quakers
Explanation: There were, however, people in Britain who opposed the stave trade. The first formal anti-slavery groups were set up by the Quakers in the late 1700s, and they petitioned Parliament to ban the practice.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The slave trade
24. Which TWO of these books were written by Rudyard Kipling?
A Animal Farm
B Just So Stories
C The Jungle Book
D The Time Machine
Correct Answer: Just So Stories, The Jungle Book
Explanation: Kipling was awarded the Nobel Prize in Literature in 1907. His books include the Just So Stories and The Jungle Book, which continue to be popular today.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The future of the empire