You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which TWO political parties formed the coalition government in 2010?
A Communists
B Conservatives
C Labour
D Liberal Democrats
Correct Answer: Conservatives, Liberal Democrats
Explanation: The Conservative and Liberal Democrat parties formed a coalition and the leader of the Conservative Party, David Cameron, became Prime Minister.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Coalition government 2010 onwards
2. How old was Edward VI when he died?
A 15
B 18
C 35
D 56
Correct Answer: 15
Explanation: Henry VIII was succeeded by his son Edward VI, who was strongly Protestant. During his reign, the Book of Common Prayer was written to be used in the Church of England. A version of this book is still used in some churches today. Edward died at the age of 15 after ruling for just over six years, and his half-sister Mary became queen.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
3. Is the statement below TRUE or FALSE?
When Queen Anne died, a German, George of Hanover, became the next King of England.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: When Queen Anne died in 1714, Parliament chose a German, George I, to be the next king, because he was Anne's nearest Protestant relative.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Prime Minister
4. Which of these statements is correct?
A Richard Arkwright developed efficient and profitable factories.
B Richard Arkwright developed new farming methods in the UK.
Correct Answer: Richard Arkwright developed efficient and profitable factories.
Explanation: Arkwright is particularly remembered for the efficient and profitable way that he ran his factories.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
5. Which of these statements is correct?
A The first person to use the title Prime Minister was Sir Christopher Wren.
B The first person to use the title Prime Minister was Sir Robert Walpole.
Correct Answer: The first person to use the title Prime Minister was Sir Robert Walpole.
Explanation: The most important minister in Parliament became known as the Prime Minister. The first man to be called this was Sir Robert Walpole, who was Prime Minister from 1721 to 1742.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Prime Minister
6. Which queen is remembered for her rebellion against the Romans?
A Anne
B Boudicca
C Elizabeth
D Victoria
Correct Answer: Boudicca
Explanation: One of the tribal leaders who fought against the Romans was Boudicca, the queen of the Iceni in what is now eastern England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Romans
7. Textile and engineering firms recruited workers from which TWO countries after the Second World War?
A Canada
B India
C Pakistan
D South Africa
Correct Answer: India, Pakistan
Explanation: Textile and engineering firms from the north of England and the Midlands sent agents to India and Pakistan to find workers. For about 25 years, people from the West Indies, India, Pakistan and (later) Bangladesh travelled to work and settle in Britain.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Migration in post-war Britain
8. Is the statement below TRUE or FALSE?
Florence Nightingale is famous for her work on children's education in the 19th century.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: In 1860 she established the Nightingale Training School for nurses at St Thomas' Hospital in London.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Crimean War
9. Which form of religion developed as a result of the Reformation?
A Catholicism
B Hinduism
C Methodism
D Protestantism
Correct Answer: Protestantism
Explanation: Protestant ideas gradually gained strength in England, Wales and Scotland during the 16th century.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Tudors and Stuarts - religious conflicts
10. Why was the Habeas Corpus Act of 1679 so important?
A It allowed people to bury the dead where they wished.
B It ended capital punishment in England.
C It ensured no person could be held unlawfully.
D It ensured that those who died could only be buried by a relative.
Correct Answer: It ensured no person could be held unlawfully.
Explanation: Habeas corpus is Latin for 'you must present the person in court'. The Act guaranteed that no one could be held prisoner unlawfully.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
11. Which of these statements is correct?
A During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise Australia.
B During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Correct Answer: During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Explanation: In Elizabeth I's time, English settlers first began to colonise the eastern coast of America.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
12. In 1348 a third of the populations of England, Wales and Scotland died as a result of which plague?
A The Black Death
B The Blue Death
C The Green Death
D The White Death
Correct Answer: The Black Death
Explanation: In 1348, a disease, probably a form of plague, came to Britain. This was known as the Black Death. One third of the population of England died and a similar proportion in Scotland and Wales.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - The Black death
13. Which of the following is a famous Stone Age site in the UK?
A Globe Theatre
B Nelson's Column
C Stonehenge
D Windsor Castle
Correct Answer: Stonehenge
Explanation: One of these monuments, Stonehenge, still stands in what is now the English county of Wiltshire.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
14. Who did Henry VIII marry after the execution of Anne Boleyn?
A Anne of Cleves
B Catherine Howard
C Catherine Parr
D Jane Seymour
Correct Answer: Jane Seymour
Explanation: Jane Seymour - Henry married Jane after Anne's execution. She gave Henry the son he wanted, Edward, but she died shortly after the birth.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
15. Which TWO records tells us about England during the time of William I?
A Bayeux Tapestry
B Diary of Samuel Pepys
C Domesday Book
D Magna Carta
Correct Answer: Domesday Book, Bayeux Tapestry
Explanation: William became king of England and is known as William the Conqueror. The battle is commemorated in a great piece of embroidery, known as the Bayeux Tapestry, which can still be seen in France today. William sent people all over England to draw up lists of all the towns and villages. The people who lived there, who owned the land and what animals they owned were also listed. This was called Domesday Book.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
Isaac Newton is a famous musician from the 18th century.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: His most famous published work was Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (''Mathematical Principles of Natural Philosophy'), which showed how gravity applied to the whole universe.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
The jet engine and radar were developed in Britain in the 1830s.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The jet engine was developed in Britain in the 1930s by Sir Frank Whittle (1907-96), a British Royal Air Force engineer officer. Radar was developed by Scotsman Sir Robert Watson-Watt (1892-1973), who proposed that enemy aircraft could be detected by radio waves. The first successful radar test took place in 1935.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
18. Which language was spoken by people during the Iron Age?
A Anglo-Saxon
B Celtic
C English
D Latin
Correct Answer: Celtic
Explanation: Most people were farmers, craft workers or warriors. The language they spoke was part of the Celtic language family.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
19. Which TWO wars was England involved in during the Middle Ages?
A Crimean
B Crusades
C Hundred Years War
D Peninsular
Correct Answer: Hundred Years War, Crusades
Explanation: Many knights took part in the Crusades, in which European Christians fought for control of the Holy Land. English kings also fought a long war with France, called the Hundred Years War (even though it actually lasted 116 years).
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
20. Which of these statements is correct?
A The 'plantation' settlement in Ireland during the 17th century led to Protestant farmers replacing Catholic landowners.
B The 'plantation' settlements in Ireland during the 17th century led to Catholic farmers replacing Protestant landowners.
Correct Answer: The 'plantation' settlement in Ireland during the 17th century led to Protestant farmers replacing Catholic landowners.
Explanation: The English government encouraged Scottish and English Protestants to settle in Ulster, the northern province of Ireland, taking over the land from Catholic landholders. These settlements were known as plantations.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Tudors and Stuart - Ireland
21. For which TWO reasons is Henry VIII remembered?
A Broke away from the Church of Rome
B Had seven sons
C Horse racing
D Married six times
Correct Answer: Broke away from the Church of Rome, Married six times
Explanation: Henry VIII was most famous for breaking away from the Church of Rome and marrying six times.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
22. Which of these statements is correct?
A During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise Australia.
B During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Correct Answer: During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Explanation: In Elizabeth I's time, English settlers first began to colonise the eastern coast of America.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
23. Which TWO wars was England involved in during the Middle Ages?
A Crimean
B Crusades
C Hundred Years War
D Peninsular
Correct Answer: Hundred Years War, Crusades
Explanation: Many knights took part in the Crusades, in which European Christians fought for control of the Holy Land. English kings also fought a long war with France, called the Hundred Years War (even though it actually lasted 116 years).
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
24. Why was the Habeas Corpus Act of 1679 so important?
A It allowed people to bury the dead where they wished.
B It ended capital punishment in England.
C It ensured no person could be held unlawfully.
D It ensured that those who died could only be buried by a relative.
Correct Answer: It ensured no person could be held unlawfully.
Explanation: Habeas corpus is Latin for 'you must present the person in court'. The Act guaranteed that no one could be held prisoner unlawfully.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration