You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Is the statement below TRUE or FALSE?
King Henry Vlll created the Church of England when the pope refused to grant him a divorce.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: To divorce his first wife, Henry needed the approval of the Pope. When the Pope refused, Henry established the Church of England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
2. The Bill of Rights of 1689 limited whose powers?
A Judges
B Parliament
C The Church
D The king
Correct Answer: The king
Explanation: The Bill of Rights, 1689, confirmed the rights of Parliament and the limits of the king's power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Constitutional monarchy — the Bill of Rights
3. How did Jane Seymour die?
A Old age
B She was executed
C The plague
D following childbirth
Correct Answer: following childbirth
Explanation: Jane Seymour - Henry married Jane after Anne's execution. She gave Henry the son he wanted, Edward, but she died shortly after the birth.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
4. Which TWO developments were features of the Industrial Revolution?
A Changes in the law
B Machinery
C Medical advances
D Steam power
Correct Answer: Steam power, Machinery
Explanation: Britain was the first country to industrialise on a large scale. It happened because of the development of machinery and the use of steam power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
5. Which TWO developments are associated with the 'Swinging Sixties'?
A Abortion law reform
B Children's rights law reform
C Decimal currency
D Divorce law reform
Correct Answer: Abortion law reform, Divorce law reform
Explanation: It was also a time when social laws were liberalised, for example in relation to divorce and to abortion in England, Wales and Scotland.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Social change in the 1960s
6. D-Day refers to what event in British history?
A Battle of Trafalgar
B British invasion of Europe in 1994
C End of the war in Europe in 1945
D On 6 June 1944, allied forces landed in Normandy
Correct Answer: On 6 June 1944, allied forces landed in Normandy
Explanation: On 6 June 1944, allied forces landed in Normandy (this event is often referred to as 'D-Day').
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The Second World War
7. Is the statement below TRUE or FALSE?
King Henry Vlll created the Church of England when the pope refused to grant him a divorce.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: To divorce his first wife, Henry needed the approval of the Pope. When the Pope refused, Henry established the Church of England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
8. During the 'Great Depression' of the 1930s, which TWO major new industries developed?
A Automobile
B Aviation
C Coal mining
D Shipbuilding
Correct Answer: Aviation, Automobile
Explanation: The traditional heavy industries such as shipbuilding were badly affected but new industries - including the automobile and aviation industries - developed.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The inter-war period
9. The term 'suffragettes' is associated with which group of people?
A Children
B Men
C Migrants
D Women
Correct Answer: Women
Explanation: They formed the women's suffrage movement and became known as 'suffragettes'.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The right to vote
10. Henry VII established the house of Tudor. What colour rose became the Tudor emblem?
A Pink
B Red
C Red and white
D White
Correct Answer: Red and white
Explanation: Henry was the first king of the House of Tudor. The symbol of the House of Tudor was a red rose with a white rose inside it as a sign that the Houses of York and Lancaster were now allies.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - The War of the Roses
11. Which of these statements is correct?
A By the middle of the 15th century the last Welsh rebellions had been defeated.
B By the middle of the 17th century the last Welsh rebellion had been defeated.
Correct Answer: By the middle of the 15th century the last Welsh rebellions had been defeated.
Explanation: By the middle of the 15th century the last Welsh rebellions had been defeated.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
12. Which of these statements is correct?
A By 1400 the preferred language of English court was English
B By 1400 the preferred language of English court was French
Correct Answer: By 1400 the preferred language of English court was English
Explanation: By 1400, in England, official documents were being written in English, and English had become the preferred language of the royal court and Parliament.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
13. Which group of refugees settled in England before 1720?
A Brelons
B Germans
C Huguenots
D Welsh
Correct Answer: Huguenots
Explanation: The first Jews to come to Britain since the Middle Ages settled in London in 1656. Between 1680 and 1720 many refugees called Huguenots came from France.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - A growing population
14. Is the statement below TRUE or FALSE?
Shakespeare was a great English playwright
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Shakespeare was born in Stratford-upon-Avon, England. He was a playwright and actor and wrote many poems and plays.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
15. Which of these statements is correct?
A The Anglo-Saxon kingdoms in England were united under King Alfred the Great.
B The Anglo-Saxon kingdoms were united under King Kenneth MacAlpin.
Correct Answer: The Anglo-Saxon kingdoms in England were united under King Alfred the Great.
Explanation: The Anglo-Saxon kingdoms in England united under King Alfred the Great, who defeated the Vikings.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Vikings
16. After the abolition of slavery, more than 2 million migrant came from which TWO countries to replace the freed slaves?
A Australia
B China
C India
D Russia
Correct Answer: China, India
Explanation: After 1833, 2 million Indian and Chinese workers were employed to replace the freed slaves.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The slave trade
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
In 1833 a law abolished slavery throughout the British Empire.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In 1807, it became illegal to trade slaves in British ships or from British ports, and in 1833 the Emancipation Act abolished slavery throughout the British Empire.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The slave trade
18. In which part of the British Empire did Boer War of 1899-1902 take place?
A Australia
B Canada
C India
D South Africa
Correct Answer: South Africa
Explanation: The Boer War of 1899 to 1902 made the discussions about the future of the Empire more urgent. The British went to war in South Africa with settlers from the Netherlands called the Boers.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The future of the Empire
19. Which of these statements is correct?
A The Black Death brought about major changes in English society due to the number of people who died.
B The Black Death was a plague that only had an impact in Ireland, where many people died.
Correct Answer: The Black Death brought about major changes in English society due to the number of people who died.
Explanation: In 1348, a disease, probably a form of plague, came to Britain. This was known as the Black Death. One third of the population of England died and a similar proportion in Scotland and Wales. This was one of the worst disasters ever to strike Britain.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - The Black Death
20. Which part of the UK is associated with Robert Burns (1759-96)?
A England
B Northern Ireland
C Scotland
D Wales
Correct Answer: Scotland
Explanation: Known in Scotland as 'The Bard', Robert Burns was a Scottish poet.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The rebellion of the clans
21. Which of these statements is correct?
A The Battle of Agincourt is commemorated in the Bayeux Tapestry
B The Battle of Hastings is commemorated in the Bayeux Tapestry
Correct Answer: The Battle of Hastings is commemorated in the Bayeux Tapestry
Explanation: The battle is commemorated in a great piece of embroidery, known as the Bayeux Tapestry, which can still be seen in France today.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman conquest
22. Which TWO of the following were important 20th-century inventors?
A Alan Turing
B George Stephenson
C Isambard Kingdom Brunel
D Tim Berners-Lee
Correct Answer: Alan Turing, Tim Berners-Lee
Explanation: A Turing machine is a theoretical mathematical device invented by Alan Turing (1912-54), a British mathematician, in the 1930s; The inventor of the World Wide Web, Sir Tin Berners-Lee (1955-), is British
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
23. Which of these statements is correct?
A Hadrian's Wall was built by the Picts (ancestors of the Scottish people) to keep out the Romans.
B Hadrian's Wall was built on the orders of the Roman Emperor Hadrian.
Correct Answer: Hadrian's Wall was built on the orders of the Roman Emperor Hadrian.
Explanation: Areas of what is now Scotland were never conquered by the Romans, and the Emperor Hadrian built a wall in the north of England to keep out the Picts (ancestors of the Scottish people).
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Romans
24. The union Flag consists of three crosses. One is St George's. Who do the other TWO crosses represent?
A St Andrew
B St David
C St Patrick
D St Piran
Correct Answer: St Andrew, St Patrick
Explanation: The Union Flag consists of three crosses:
- The cross of St George, patron saint of England, is a red cross on a white ground.;
- The cross of St Andrew, patron saint of Scotland, is a diagonal white cross on a blue ground. ;
- The cross of St Patrick, patron saint of Ireland, is a diagonal red cross on a white ground.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Union Flag