You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the Middle Ages, England's systems of 'common law' was established by referring to previous decisions and tradition.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: This was also a time of development in the legal system. The principle that judges are independent of the government began to be established. In England, judges developed 'common law' by a process of precedence (that is, following previous decisions) and tradition.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - Legal and political changes
2. Henry VIII took which title in relation to Ireland?
A Commander
B Head
C King
D Lieutenant
Correct Answer: King
Explanation: During this period, Ireland was an almost completely Catholic country. Henry VII and Henry VIII had extended English control outside the Pale and had established English authority over the whole country. Henry VIII took the title 'King of Ireland'.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Ireland
3. On his escape from the Battle of Worcester, Charles II famously hid inside what?
A A cellar
B A forest
C An oak tree
D None of the above
Correct Answer: An oak tree
Explanation: Charles II escaped from Worcester, famously hiding in an oak tree on one occasion, and eventually fled to Europe. Parliament now controlled Scotland as well as England and Wales.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Oliver Cromwell and the English republic
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
Thanks to its position as the world's leading industrial nation during the 1800s, Britain was responsible for producing half of the world's coal, iron and cotton cloth.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: British industry led the world in the 19th century. The UK produced more than half of the world's iron, coal and cotton cloth.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Trade and industry
5. The Royal Society was formed to promote what?
A Art
B Astronomy
C Music
D Natural knowledge
Correct Answer: Natural knowledge
Explanation: Charles II was interested in science. During his reign, the Royal Society was formed to promote 'natural knowledge'. This is the oldest surviving scientific society in the world.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
6. Which TWO events happened to the church in England following the restoration of Charles II?
A The Church of England was restored as the official Church
B The Church of England was suppressed
C The Puritans and Roman Catholics were kept out of power
D The Puritans grew in strength and number
Correct Answer: The Church of England was restored as the official Church, The Puritans and Roman Catholics were kept out of power
Explanation: Charles II made it clear that he had 'no wish to go on his travels again'. He understood that he could not always do as he wished but would sometimes need to reach agreement with Parliament. Generally, Parliament supported his policies. The Church of England again became the established official Church. Both Roman Catholics and Puritans were kept out of power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
7. Which of these statements is correct?
A During the 16th century, the Scottish Parliament Abolished the authority of the Pope and Roman Catholic religious services became illegal.
B During the 16th century, the Scottish Parliament welcomed the authority of the Pope and Roman Catholics religious services became commonplace.
Correct Answer: During the 16th century, the Scottish Parliament Abolished the authority of the Pope and Roman Catholic religious services became illegal.
Explanation: Scotland had also been strongly influenced by Protestant ideas. In 1560, the predominantly Protestant Scottish Parliament abolished the authority of the Pope in Scotland and Roman Catholic religious services became illegal.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Reformation in Scotland and Mary, Queen of Scots
8. How many people emigrated from the UK during Victoria's reign between 1853 and 1913?
A 100000
B 13 million
C 2 million
D 500 million
Correct Answer: 13 million
Explanation: Many people were encouraged to leave the UK to settle overseas. Between 1853 and 1913, as many as 13 million British citizens left the country.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The British Empire
9. Which statement describes 'party politics' during the reign of William and Mary?
A There were two main groups, the Liberals and the Conservatives
B There were two main groups, the Tories and the Whigs
Correct Answer: There were two main groups, the Tories and the Whigs
Explanation: There were two main groups in Parliament, known as the Whigs and the Tories. (The modern Conservative Party is still sometimes referred to as the Tories.) This was the beginning of party politics.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Constitutional monarchy — the Bill of Rights
10. Is the statement below TRUE or FALSE?
France was the first country to industrialise on a large scale.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The Industrial Revolution was the rapid development of industry in Britain in the 18th and 19th centuries. Britain was the first country to industrialise on a large scale.
Reference: Chapter 3 : A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
11. Which of these statements is correct?
A During the Great Depression of the 1930s, parts of the UK experienced mass unemployment.
B The UK experienced high levels of employment during the Great Depression of the 1930s.
Correct Answer: During the Great Depression of the 1930s, parts of the UK experienced mass unemployment.
Explanation: In 1929, the world entered the 'Great Depression' and some parts of the UK suffered mass unemployment.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The inter-war period
12. The French Wars ended in 1815 when Napoleon was defeated by the Duke of Wellington at which battle?
A Battle of Naseby
B Battle of Ostend
C Battle of Trafalgar
D Battle of Waterloo
Correct Answer: Battle of Waterloo
Explanation: In 1815, the French Wars ended with the defeat of the Emperor Napoleon by the Duke of Wellington at the Battle of Waterloo. Wellington was known as the Iron Duke and later became Prime Minister.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
13. Which TWO events happened to the church in England following the restoration of Charles II?
A The Church of England was restored as the official Church
B The Church of England was suppressed
C The Puritans and Roman Catholics were kept out of power
D The Puritans grew in strength and number
Correct Answer: The Church of England was restored as the official Church, The Puritans and Roman Catholics were kept out of power
Explanation: Charles II made it clear that he had 'no wish to go on his travels again'. He understood that he could not always do as he wished but would sometimes need to reach agreement with Parliament. Generally, Parliament supported his policies. The Church of England again became the established official Church. Both Roman Catholics and Puritans were kept out of power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
14. What are small Scottish farms also known as?
A Bothies
B Crofts
C Hamlets
D Homesteads
Correct Answer: Crofts
Explanation: A process began which became known as the 'Highland Clearances'. Many Scottish landlords destroyed individual small farms (known as 'crofts') to make space for large flocks of sheep and cattle.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The rebellion of the clans
15. In what way was Elizabeth I skilled at managing Parliament?
A She established a balance between Catholics and protestants
B She reduced the power of parliament so her wishes had more significance
Correct Answer: She established a balance between Catholics and protestants
Explanation: Elizabeth did not ask about people's real beliefs. She succeeded in finding a balance between the views of Catholics and the more extreme Protestants. In this way, she avoided any serious religious conflict within England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
16. Which of these statements is correct?
A Margaret Thatcher was the UK's first female Prime Minister.
B Margaret Thatcher was the UK's second female Prime Minister.
Correct Answer: Margaret Thatcher was the UK's first female Prime Minister.
Explanation: Margaret Thatcher, Britain's first woman Prime Minister, led the Conservative government from 1979 to 1990. The government made structural changes to the economy through the privatisation of nationalised industries and imposed legal controls on trade union powers.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Conservative government from 1979 to 1997
17. Which of these statements is correct?
A Robert Burns wrote in Scots language.
B Robert Burns wrote in Scots, English and a combination of both.
Correct Answer: Robert Burns wrote in Scots, English and a combination of both.
Explanation: Known in Scotland as 'The Bard', Robert Burns was a Scottish poet. He wrote in the Scots language, English with some Scottish words, and standard English. He also revised a lot of traditional folk songs by changing or adding lyrics. Burns' best-known work is probably the song Auld Lang Syne, which is sung by people in the UK and other countries when they are celebrating the New Year (or Hogmanay as it is called in Scotland).
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The rebellion of the clans
18. Which period of British history saw the emergence of a national culture and identity?
A The Bronze Age
B The Middle Ages
C The Tudor period
D The Victorian period
Correct Answer: The Middle Ages
Explanation: The Middle Ages saw the development of a national culture and identity.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
19. Richard Arkwright used steam engines to do what?
A All of the above
B Create electricity
C Power machinery
D Pull carriages
Correct Answer: Power machinery
Explanation: Later, he used the steam engine to power machinery. Arkwright is particularly remembered for the efficient and profitable way that he ran his factories.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
20. Who were the Huguenots?
A Dutch Protestants
B French Catholics
C French Protestants
D Roman Catholics
Correct Answer: French Protestants
Explanation: This was a time when many people left Britain and Ireland to settle in new colonies in America and elsewhere, but others came to live in Britain. The first Jews to come to Britain since the Middle Ages settled in London in 1656. Between 1680 and 1720 many refugees called Huguenots came from France. They were Protestants and had been persecuted for their religion.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - A growing population
21. For much of the Stone Age, Britain was connected to the continent by what?
A A bridge
B A glacier
C A land bridge
D A tunnel
Correct Answer: A land bridge
Explanation: The first people to live in Britain were hunter-gatherers, in what we call the Stone Age. For much of the Stone Age, Britain was connected to the continent by a land bridge. People came and went, following the herds of deer and horses which they hunted. Britain only became permanently separated from the continent by the Channel about 10,000 years ago.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
22. Where did the Boer war take place?
A England
B France
C South Africa
D Turkey
Correct Answer: South Africa
Explanation: The Boer War of 1899 to 1902 made the discussions about the future of the Empire more urgent. The British went to war in South Africa with settlers from the Netherlands called the Boers.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The future of the Empire
23. The Industrial Revolution saw the rapid growth of which of the following in the 18th and 19th centuries?
A Agriculture
B Democracy
C Industry
D Population
Correct Answer: Industry
Explanation: The Industrial Revolution was the rapid development of industry in Britain in the 18th and 19th centuries.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
24. Which of these reasons best explains why town planning laws were tightened in the early 20th century?
A To allow for the building of new churches
B To prevent the further development of slums
C To prevent the further development of slums
D To stop skyscrapers being built
Correct Answer: To prevent the further development of slums
Explanation: Various laws were passed to improve safety in the workplace; town planning rules were tightened to prevent the further development of slums; and better support was given to mothers and their children after divorce or separation.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The First World War