You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which TWO are Christian groups?
A Baptists
B Buddhists
C Roman Catholics
D Sikhs
Correct Answer: Roman Catholics, Baptists
Explanation: Other Protestant Christian groups in the UK are Baptists, Methodists, Presbyterians and Quakers. There are also other denominations of Christianity, the biggest of which is Roman Catholic.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
2. The game of golf is traditionally thought to have originated in which country?
A England
B Scotland
C Spain
D USA
Correct Answer: Scotland
Explanation: The modern game of golf can be traced back to 15th century Scotland.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Golf
3. Which Northern Irish portrait artist, who died in 1941, painted some portraits of the Royal Family?
A Basil Blackshaw
B Harley Robinson
C Paul Henry
D Sir John Lavery
Correct Answer: Sir John Lavery
Explanation: Sir John Lavery (1856-1941) was a very successful Northern Irish portrait painter. His work included painting the Royal Family.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and Culture - Art - Notable British artists
4. The Festival of Lights is another name for which of the following?
A Diwali
B Eid ul Adha
C Hannukah
D Vaisakhi
Correct Answer: Diwali
Explanation: Diwali normally falls in October or November and lasts for five days. It is often called the Festival of Lights. It is celebrated by Hindus and Sikhs. It celebrates the victory of good over evil and the gaining of knowledge. There are different stories about how the festival came about. There is a famous celebration of Diwali in Leicester.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other religious festivals
5. Is the statement below TRUE or FALSE?
Some people rent land called 'an allotment' where they grow fruit and vegetables.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Some people rent additional land called 'an allotment', where they grow fruit and vegetables.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening
6. Which of these statements is correct?
A The first professional UK football clubs were formed in 1066
B The first professional UK football clubs were formed in the late 19th century.
Correct Answer: The first professional UK football clubs were formed in the late 19th century.
Explanation: Football is the UK's most popular sport. It has a long history in the UK and the first professional football clubs were formed in the late 19th century.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sports - Football
7. What festival is celebrated on the 31st of October?
A Bonfire Night
B Halloween
C Hogmanay
D Valentine's Day
Correct Answer: Halloween
Explanation: Halloween, 31 October, is an ancient festival and has roots in the pagan festival to mark the beginning of winter. Young people will often dress up in frightening costumes to play 'trick or treat'. People give them treats to stop them playing tricks on them. A lot of people carve lanterns out of pumpkins and put a candle inside.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other festivals and traditions
8. What is the name of a novel Jane Austen?
A Far from the Madding Crowd
B Oliver Twist
C Our Man in Havana
D Sense and Sensibility
Correct Answer: Sense and Sensibility
Explanation: Jane Austen (1775-1817) was an English novelist. Her books include Pride and Prejudice and Sense and Sensibility. Her novels are concerned with marriage and family relationships. Many have been made into television programmes or films.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - literature - Notable authors and writers
9. Who wrote the piece of music, Balthazar's Feast?
A Gustav Holst
B Henry Purcell
C Sir Edward Elgar
D Sir William Walton
Correct Answer: Sir William Walton
Explanation: Sir William Walton (1902-83) wrote a wide range of music, from film scores to opera. He wrote marches for the coronations of King George VI and Queen Elizabeth II but his best-known works are probably Fa├žade, which became a ballet, and Balthazar's Feast, which is intended to be sung by a large choir.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Music
10. Which TWO people are famous UK sports stars?
A Dame Kelly Holmes
B Jane Austen
C Lucien Freud
D Sir Chris Hoy
Correct Answer: Dame Kelly Holmes, Sir Chris Hoy
Explanation: Sir Chris Hoy (1976-) is a Scottish cyclist who has won six gold and one silver Olympic medals. He has also won 11 world championship titles. ; Dame Kelly Holmes (1970-) won two gold medals for running in the 2004 Olympic Games. She has held a number of British and European records.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
The UK has a declining elderly population.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: People in the UK are living longer than ever before. This is due to improved living standards and better health care. There are now a record number of people aged 85 and over. This has an impact on the cost of pensions and health care.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society -The UK today - Cities of the UK - Population - An ageing population
12. What is the capital city of Northern Ireland?
A Belfast
B Dublin
C Edinburgh
D The Pale
Correct Answer: Belfast
Explanation: Northern Ireland, The capital city of Northern Ireland is Belfast
Reference: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
13. Which of these statements is correct?
A People in the UK are living longer than ever before.
B The average lifespan for UK residents is steadily decreasing
Correct Answer: People in the UK are living longer than ever before.
Explanation: People in the UK are living longer than ever before. This is due to improved living standards and better health care. There are now a record number of people aged 85 and over. This has an impact on the cost of pensions and health care.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Population - An ageing population
14. Is the statement below TRUE or FALSE?
The 40 days before Easter are known as Lent.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The 40 days before Easter are known as Lent.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and Traditions - The main Christian festivals
15. At which of the following famous UK landmarks would you find biomes?
A Edinburgh Castle
B Giant Causeway
C Snowdonia
D The Eden Project
Correct Answer: The Eden Project
Explanation: The Eden Project is located in Cornwall, in the south west of England. Its biomes, which are like giant greenhouses, house plants from all over the world.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest - UK landmarks
16. The Elizabeth Tower is part of which building in London?
A Buckingham Palace
B Houses of parliament
C Mansion House
D St Pauls Cathedral
Correct Answer: Houses of parliament
Explanation: Big Ben is the nickname for the great bell of the clock at the Houses of Parliament in London. Many people call the clock Big Ben as well. The clock is over 150 years old and is a popular tourist attraction. The clock tower is named 'Elizabeth Tower' in honour of Queen Elizabeth II's Diamond Jubilee in 2012.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest - UK landmarks
17. Which TWO foods are associated with England?
A Fish and chips
B Haggis
C Roast beef
D Ulster fry
Correct Answer: Fish and chips, Roast beef
Explanation: There are a variety of foods that are traditionally associated with different parts of the UK:
-England: Roast beef, which is served with potatoes, vegetables, Yorkshire puddings (batter that is baked in the oven) and other accompaniments. Fish and chips are also popular.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Cooking and food - Traditional foods
18. After Protestants, which is the biggest denomination of Christianity in the UK?
A Christian Science
B Ethiopian Orthodox
C Jehovah's Witnesses
D Roman Catholics
Correct Answer: Roman Catholics
Explanation: There are also other denominations of Christianity, the biggest of which is Roman Catholic.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
19. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Houses of Parliament are built in the medieval 'gothic' style of architecture.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In the 19th century, the medieval 'gothic' style became popular again. As cities expanded, many great public buildings were built in this style. The Houses of Parliament and St Pancras Station were built at this time, as were the town halls in cities such as Manchester and Sheffield.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Architecture
20. St Andrew is the patron of which country?
A England
B Northern Ireland
C Scotland
D Wales
Correct Answer: Scotland
Explanation: 30 November: St Andrew's Day, Scotland.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Patron saints' days
21. For which TWO types of literature is William Shakespeare famous for?
A Biographies
B Novels
C Plays
D Sonnets
Correct Answer: Sonnets, Plays
Explanation: As well as plays, Shakespeare wrote many sonnets (poems which must be 14 lines long) and some longer poems. As Protestant ideas spread, a number of poets wrote poems inspired by their religious views.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature - British poets
22. What is the minimum legal age you can buy alcohol in the UK?
A 16
B 18
C 19
D 20
Correct Answer: 18
Explanation: To buy alcohol in a pub or night club you must be 18 or over, but people under that age may be allowed in some pubs with an adult.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Pubs and night clubs
23. Which of these statements is correct?
A Andy Murray is the first British man to sail around the world.
B Andy Murray is the first British man to win a singles tennis title in a Grand Slam tournament since 1936.
Correct Answer: Andy Murray is the first British man to win a singles tennis title in a Grand Slam tournament since 1936.
Explanation: He is the first British man to win a singles title in a Grand Slam tournament since 1936. In the same year, he won Olympic gold and silver medals and was runner-up in the men's singles at Wimbledon.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
24. Which of the following are major outdoor music festivals?
A Glastonbury
B Hogmanay
C Isle of Wight Festival
D Royal Ascot
Correct Answer: Glastonbury
Explanation: Famous festivals include Glastonbury, the Isle of Wight Festival and the V Festival. Many bands and solo artists, both well-known and up-and-coming, perform at these events.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Music