You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. What festival is celebrated on the 31st of October?
A Bonfire Night
B Halloween
C Hogmanay
D Valentine's Day
Correct Answer: Halloween
Explanation: Halloween, 31 October, is an ancient festival and has roots in the pagan festival to mark the beginning of winter. Young people will often dress up in frightening costumes to play 'trick or treat'. People give them treats to stop them playing tricks on them. A lot of people carve lanterns out of pumpkins and put a candle inside.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other festivals and traditions
2. Which TWO are Christian groups?
A Baptists
B Buddhists
C Roman Catholics
D Sikhs
Correct Answer: Roman Catholics, Baptists
Explanation: Other Protestant Christian groups in the UK are Baptists, Methodists, Presbyterians and Quakers. There are also other denominations of Christianity, the biggest of which is Roman Catholic.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
3. Which of these statements is correct?
A Gilbert and Sullivan were a comedy double act
B Gilbert and Sullivan wrote many comic operas
Correct Answer: Gilbert and Sullivan wrote many comic operas
Explanation: In the 19th century, Gilbert and Sullivan wrote comic operas, often making fun of popular culture and politics.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and Culture - Theatre
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the UK a citizen may only follow an approved religion.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: However, everyone has the legal right to choose their religion, or to choose not to practice a religion.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion
5. Is the statement below TRUE or FALSE?
Most people in the UK live in towns and cities
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Most people live in towns and cities but much of Britain is still countryside
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - The nations of the UK
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
People are able to buy National Lottery tickets in the UK if they are aged 14 or over.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: People under 16 are not allowed to participate in the National Lottery.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Betting and gambling
7. Who built the Tower of London?
A Oliver Cromwell
B Queen Elizabeth II
C William the Conqueror
D Winston Churchill
Correct Answer: William the Conqueror
Explanation: The White Tower in the Tower of London is an example of a Norman castle keep, built on the orders of William the Conqueror
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Architecture
8. For which TWO types of literature is William Shakespeare famous for?
A Biographies
B Novels
C Plays
D Sonnets
Correct Answer: Plays, Sonnets
Explanation: As well as plays, Shakespeare wrote many sonnets (poems which must be 14 lines long) and some longer poems. As Protestant ideas spread, a number of poets wrote poems inspired by their religious views.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature - British poets
9. Is the statement below TRUE or FALSE?
Some people rent land called 'an allotment' where they grow fruit and vegetables.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Some people rent additional land called 'an allotment', where they grow fruit and vegetables.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening
10. Which of these statements is correct?
A There is a yearly race on the River Thames between Oxford and Cambridge Universities.
B There is a yearly sailing race on the River Thames between Oxford and Cambridge Universities.
Correct Answer: There is a yearly race on the River Thames between Oxford and Cambridge Universities.
Explanation: Rowing is also popular, both as a leisure activity and as a competitive sport. There is a popular yearly race on the Thames between Oxford and Cambridge Universities.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Water sports
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
Pantomimes are plays based on fairy stories.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Many theatres produce a pantomime at Christmas time. They are based on fairy stories and are light-hearted plays with music and comedy, enjoyed by family audiences.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Theatre
12. Which TWO of the following are famous British authors?
A Gustav Holst
B J K Rowling
C Sir Arthur Conan Doyle
D Sir Steve Redgrave
Correct Answer: Sir Arthur Conan Doyle, J K Rowling
Explanation: Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) was a Scottish doctor and writer. He was best known for his stories about Sherlock Holmes, who was one of the first fictional detectives. J K Rowling (1965-) wrote the Harry Potter series of children's books, which have enjoyed huge international success. She now writes fiction for adults as well.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and Culture - Literature - Notable authors and writers
13. Which TWO of the following are Christian religious festivals celebrated in the UK?
A Christmas
B Easter
C Halloween
D New Year
Correct Answer: Easter, Christmas
Explanation: Christmas Day, 25 December, celebrates the birth of Jesus Christ. It is a public holiday. Many Christians go to church on Christmas Eve (24 December) or on Christmas Day itself. Easter takes place in March or April. It marks the death of Jesus Christ on Good Friday and his rising from the dead on Easter Sunday. Both Good Friday and the following Monday, called Easter Monday, are public holidays.
Reference: Chapter 4: A modern thriving society - Customs and traditions - The main Christian festivals
14. What is the name of the UK currency?
A Dollar
B Euro
C Pound Sterling
D Yen
Correct Answer: Pound Sterling
Explanation: The currency in the UK is the pound sterling (symbol GBP ).
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - UK currency
15. Which of these statements is correct?
A All shops in the UK close on Sunday.
B Most shops in the UK open seven days a week.
Correct Answer: Most shops in the UK open seven days a week.
Explanation: Most shops in the UK are open seven days a week, although trading hours on Sundays and public holidays are generally reduced.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Shopping
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Brit Awards is an event where sports people are given awards.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The Brit Awards is an annual event that gives awards in a range of categories, such as best British group and best British solo artist.
Reference: Chapter 4: A modern thriving society - Arts and culture - Music
17. Which of these statements is correct?
A Both Jane Austen and Charles Dickens are famous novelists
B Both Jane Austen and Charles Dickens are famous painters
Correct Answer: Both Jane Austen and Charles Dickens are famous novelists
Explanation: Jane Austen (1775-1817) was an English novelist. Her books include Pride and Prejudice and Sense and Sensibility. Her novels are concerned with marriage and family relationships. Many have been made into television programmes or films. Charles Dickens (1812-70) wrote a number of very famous novels, including Oliver Twist and Great Expectations. You will hear references in everyday talk to some of the characters in his books, such as Scrooge (a mean person) or Mr Micawber (always hopeful).
Reference: Chapter 4: A modern thriving society - Arts and culture - Literature - Notable authors and writers
18. Which of these statements is correct?
A The Proms are a series of tennis matches held every June in London.
B The Proms is an eight-week summer season of orchestral music.
Correct Answer: The Proms is an eight-week summer season of orchestral music.
Explanation: The Proms is an eight-week summer season of orchestral classical music that takes place in various venues, including the Royal Albert Hall in London.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and Culture - Music
19. What is the capital city of Northern Ireland?
A Belfast
B Dublin
C Edinburgh
D The Pale
Correct Answer: Belfast
Explanation: Northern Ireland, The capital city of Northern Ireland is Belfast
Reference: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
20. Which of these statements is correct?
A EastEnders and Coronation Street are historical landmarks.
B EastEnders and Coronation Street are popular television programmes.
Correct Answer: EastEnders and Coronation Street are popular television programmes.
Explanation: Popular programmes include regular soap operas such as Coronation Street and EastEnders.
Reference: Chapter 4: A modern thriving society - Leisure - Television and radio
21. What event is remembered on November 5th every year?
A A plot to blow up the House of Parliament in 1605
B The End of the Second World War
C The Queen's Birthday
D The defeat of Spanish Armada in 1588
Correct Answer: A plot to blow up the House of Parliament in 1605
Explanation: Bonfire Night, 5 November, is an occasion when people in Great Britain set off fireworks at home or in special displays. The origin of this celebration was an event in 1605, when a group of Catholics led by Guy Fawkes failed in their plan to kill the Protestant king with a bomb in the Houses of Parliament.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and Traditions - Other festivals and traditions
22. Which TWO are famous UK landmarks?
A Grand Canyon
B Loch Lomond
C Notre Dame
D Snowdonia
Correct Answer: Loch Lomond, Snowdonia
Explanation: Snowdonia is a national park in North Wales. It covers an area of 838 square miles (2,170 square kilometres). Its most well-known landmark is Snowdon, which is the highest mountain in Wales. ; Loch Lomond and the Trossachs National Park - This national park covers 720 square miles (1,865 square kilometres) in the west of Scotland. Loch Lomond is the largest expanse of fresh water in mainland Britain and probably the best-known part of the park.
Reference: Chapter 4: A modern thriving, society - Places of interest - UK landmarks
23. Which is the most popular sport in the UK?
A Football
B Golf
C Rugby
D Tennis
Correct Answer: Football
Explanation: Football is the UK's most popular sport. It has a long history in the UK and the first professional football clubs were formed in the late 19th century.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Football
24. Which TWO are Protestant Christian groups in the UK?
A Baptists
B Buddhist
C Methodists
D Roman Catholics
Correct Answer: Methodists, Baptists
Explanation: Other Protestant Christian groups in the UK are Baptists, Methodists, Presbyterians and Quakers.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches