You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which of these statements is correct?
A No British writer has won the Nobel prize in Literature.
B Several British writers have won the Nobel prize in Literature.
Correct Answer: Several British writers have won the Nobel prize in Literature.
Explanation: The UK has a prestigious literary history and tradition. Several British writers, including the novelist Sir William Golding, the poet Seamus Heaney, and the playwright Harold Pinter, have won the Nobel Prize in Literature.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature
2. What is the highest-value note issued as British currency?
A £100
B £20
C £50
D £70
Correct Answer: £50
Explanation: The currency in the UK is the pound sterling (symbol GBP ). There are 100 pence in a pound. The denominations (values) of currency are:
-coins: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 and £2 ;
-notes: £5, £10, £20, £50.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - UK currency
3. Bobby Moore is famous for his achievements in which sport?
A Football
B Horse racing
C Motor racing
D Rugby union
Correct Answer: Football
Explanation: Bobby Moore (1941-1993) captained the English football team that won the World Cup in 1966.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
William Blake, Lord Byron and Robert Browning were all famous golfers.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Poetry was very popular in the 19th century, with poets such as William Blake, John Keats, Lord Byron, Percy Shelley, Alfred Lord Tennyson, and Robert and Elizabeth Browning.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature - British poets
5. What type of Church is the Church of Scotland?
A Methodist
B Presbyterian
C Quaker
D Roman Catholic
Correct Answer: Presbyterian
Explanation: In Scotland, the national Church is the Church of Scotland, which is a Presbyterian Church.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
6. Which TWO plants are associated with the UK?
A Cactus
B Olive tree
C Rose
D Shamrock
Correct Answer: Shamrock, Rose
Explanation: England - the rose ; Northern Ireland - the shamrock
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening
7. What is the UK's most popular sport?
A Cricket
B Football
C Gold
D Rugby
Correct Answer: Football
Explanation: Football is the UK's most popular sport. It has a long history in the UK and the first professional football clubs were formed in the late 19th century.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Football
8. Which TWO are famous British fashion designers?
A Capability Brown
B Edwin Lutyens
C Mary Quant
D Vivienne Westwood
Correct Answer: Vivienne Westwood, Mary Quant
Explanation: Leading fashion designers of recent years include Mary Quant, Alexander McQueen and Vivienne Westwood.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Fashion and design
9. Which TWO of the following are famous British artists?
A Andy Murray
B David Hockney
C Henry Moore
D Sir Edward Elgar
Correct Answer: Henry Moore, David Hockney
Explanation: David Hockney (1937-) was an important contributor to the 'pop art' movement of the 1960s and continues to be influential today. ; Henry Moore (1898-1986) was an English sculptor and artist. He is best known for his large bronze abstract sculptures.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Art - Notable British artists
10. Is the statement below TRUE or FALSE?
A traditional food in Wales is Ulster fry.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Northern Ireland: Ulster fry - a fried meal with bacon, eggs, sausage, black pudding, white pudding, tomatoes, mushrooms, soda bread and potato bread.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Cooking and food - Traditional foods
11. Which of these statements is correct?
A Cricket matches can last up to five days.
B Cricket matches can last up to two weeks.
Correct Answer: Cricket matches can last up to five days.
Explanation: Cricket originated in England and is now played in many countries. Games can last up to five days but still result in a draw!
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Cricket
12. Which of these statements is correct?
A Baptists, Methodists and Quakers are all linked to the Roman Catholic Church.
B Baptists, Methodists and Quakers are protestant Christian groups.
Correct Answer: Baptists, Methodists and Quakers are protestant Christian groups.
Explanation: Other Protestant Christian groups in the UK are Baptists, Methodists, Presbyterians and Quakers.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
13. Which is the capital city of the UK?
A Birmingham
B London
C Westminster
D Windsor
Correct Answer: London
Explanation: The capital city of the UK is London.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
14. What are the titles of TWO novels by Charles Dickens?
A Great Expectations
B Harry Potter
C Oliver Twist
D Pride and Prejudice
Correct Answer: Great Expectations, Oliver Twist
Explanation: Charles Dickens (1812-70) wrote a number of very famous novels, including Oliver Twist and Great Expectations. You will hear references in everyday talk to some of the characters in his books, such as Scrooge (a mean person) or Mr Micawber (always hopeful).
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature - Notable authors and writers
15. Gertrude Jekyll is famous for her designs in which field?
A Fashion
B Gardening
C Pottery
D Silverware
Correct Answer: Gardening
Explanation: Gertrude Jekyll often worked with Edwin Lutyens to design colourful gardens around the houses he designed.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Architecture
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
The British Broadcasting Corporation (BBC) is financed by selling adverting space during television programmes.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The money from TV licences is used to pay for the British Broadcasting Corporation (BBC).
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Television and radio
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
People over 75 years of age do not have to pay for a television licence.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: People over 75 can apply for a free TV licence and blind people can get a 50% discount.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Television and radio
18. Which of these statements is correct?
A There is no established Church in Wales or Northern Ireland.
B Wales and Northern Ireland each have their own Church of state.
Correct Answer: There is no established Church in Wales or Northern Ireland.
Explanation: There is no established Church in Wales or Northern Ireland.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
19. Which of these statements is correct?
A The capital cities of the nations of the UK are London, Cardiff, Edinburgh and Belfast.
B The capital cities of the nations of the UK are London, Swansea, Glasgow and Dublin.
Correct Answer: The capital cities of the nations of the UK are London, Cardiff, Edinburgh and Belfast.
Explanation: The capital city of the UK is London ; Scotland: The capital city of Scotland is Edinburgh ; Wales: The capital city of Wales is Cardiff ; Northern Ireland: The capital city of Northern Ireland is Belfast
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
20. In everyday language people may say, 'rain stopped play'. With which sport is this phrase associated?
A Cricket
B Football
C Horse racing
D Rugby league
Correct Answer: Cricket
Explanation: You may come across expressions such as 'rain stopped play', 'batting on a sticky wicket', 'playing a straight bat', 'bowled a googly' or 'it's just not cricket', which have passed into everyday usage.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Cricket
21. Which sport can be traced back to 15th-century Scotland?
A Formula 1
B Golf
C Motorbike racing
D Surfing
Correct Answer: Golf
Explanation: The modern game of golf can be traced back to 15th century Scotland.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Golf
22. Which TWO of the following are traditional British foods?
A Haggis
B Strudel
C Sushi
D Welsh cakes
Correct Answer: Haggis, Welsh cakes
Explanation:
-Wales: Welsh cakes - a traditional Welsh snack made from flour, dried fruits and spices, and served either hot or cold. ;
-Scotland: Haggis - a sheep's stomach stuffed with offal, suet, onions and oatmeal.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Cooking and food - Traditional foods
23. Which of these statements is correct?
A The capital city of Northern Ireland is Belfast
B The capital city of Northern Ireland is Swansea
Correct Answer: The capital city of Northern Ireland is Belfast
Explanation: The capital city of Northern Ireland is Belfast
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
24. Is the statement below TRUE or FALSE?
The daffodil is the national flower of Wales.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The countries that make up the UK all have flowers which are particularly associated with them and which are sometimes worn on national saints days:
-England - the rose ;
-Scotland - the thistle ;
-Wales - the daffodil ;
-Northern Ireland - the shamrock
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Gardening