You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. What is a bank holiday?
A A holiday just for people working in banks.
B A public holiday when banks and other businesses close for the day.
C A week off for everyone in the UK.
D An extra holiday entitlement for working longer hours than usual.
Correct Answer: A public holiday when banks and other businesses close for the day.
Explanation: As well as those mentioned previously, there are other public holidays each year called bank holidays, when banks and many other businesses are closed for the day.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Bank holidays
2. Which of these statements is correct?
A Newport, Swansea and Cardiff are cities in Scotland
B Plymouth, Norwich and Leeds are cities in England.
Correct Answer: Plymouth, Norwich and Leeds are cities in England.
Explanation: Plymouth, Norwich and Leeds are cities in England.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
3. In which modern-day country was the compose George Frederick Handel Born?
A Germany
B Iceland
C Japan
D Russia
Correct Answer: Germany
Explanation: The German-born composer George Frederick Handel (1685-1759) spent many years in the UK and became a British citizen in 1727.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Music
4. With which sport do you associate Lewis Hamilton, Jensen Button and Damon Hill?
A Athletics
B Football
C Formula 1
D Skiing
Correct Answer: Formula 1
Explanation: A Formula 1 Grand Prix event is held in the UK each year and a number of British Grand Prix drivers have won the Formula 1 World Championship. Recent British winners include Damon Hill, Lewis Hamilton and Jensen Button.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Motor sports
5. Which TWO members of a family have a special day dedicated to them?
A Aunts
B Fathers
C Mother
D Uncles
Correct Answer: Fathers, Mother
Explanation: Mothering Sunday (or Mother's Day) is the Sunday three weeks before Easter. Children send cards or buy gifts for their mothers. ; Father's Day is the third Sunday in June. Children send cards or buy gifts for their fathers.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other religious festivals
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Crown Jewels are kept at the Tower of London.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The Tower of London was first built by William the Conqueror after he became king in 1066. Tours are given by the Yeoman Warders, also known as Beefeaters, who tell visitors about the building's history. People can also see the Crown Jewels there.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest - UK landmarks
7. Is the statement below TRUE or FALSE?
Most people live in the countryside in the UK.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Most people live in towns and cities but much of Britain is still countryside. Many people continue to visit the countryside for holidays and for leisure activities such as walking, camping and fishing.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - The nations of the UK
8. Which two are famous British authors?
A Graham Greene
B Henry Moore
C Mary Quant
D Thomas Hardy
Correct Answer: Thomas Hardy, Graham Greene
Explanation: Thomas Hardy (1840-1928) was an author and poet. His best-known novels focus on rural society and include Far from the Madding Crowd and Jude the Obscure. ; Graham Greene (1904-91) wrote novels often influenced by his religious beliefs, including The Heart of the Matter, The Honorary Consul, Brighton Rock and Our Man in Havana.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - literature - Notable authors and writers
9. What are the names of the TWO famous British film actors?
A Colin Firth
B Jayne Torville
C Robert Louis Stevenson
D Tilda Swinton
Correct Answer: Colin Firth, Tilda Swinton
Explanation: Recent British actors to have won Oscars include Colin Firth, Sir Antony Hopkins, Dame Judi Dench, Kate Winslet and Tilde Swinton.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Films - British film industry
10. Which of these statements is correct?
A The BBC is funded through advertisements and subscriptions.
B The BBC is the only wholly state-funded media organisation.
Correct Answer: The BBC is the only wholly state-funded media organisation.
Explanation: The BBC is the largest broadcaster in the world. It is the only wholly state-funded media organisation that is independent of government.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Television and radio
11. Why is Sir Edwin Lutyens famous?
A He invented the World Wide Web.
B He was a 20th-century architect
C He was the first UK prime Minister.
D He won a gold medal at the London 2012 Olympic Games.
Correct Answer: He was a 20th-century architect
Explanation: In the 20th century, Sir Edwin Lutyens had an influence throughout the British Empire. He designed New Delhi to be the seat of government in India.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Architecture
12. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Lake District is England's largest national park
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The Lake District is England's largest national park.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest - UK landmarks
13. During which part of the year are pantomime productions staged in theatres?
A Christmas
B Easter
C Summer
D Valentine's day
Correct Answer: Christmas
Explanation: Many theatres produce a pantomime at Christmas time.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Theatre
14. Which TWO of the following are famous Paralympians?
A Baroness Tanni Grey-Thompson
B Dame Elle MacArthur
C Ellie Simmonds
D Jessica Ennis
Correct Answer: Ellie Simmonds, Baroness Tanni Grey-Thompson
Explanation: Ellie Simmonds (1994-) is a Paralympian who won gold medals for swimming at the 2008 and 2012 Paralympic Games and holds a number of world records. ; Baroness Tanni Grey-Thompson (1969-) is an athlete who uses a wheelchair and won 16 Paralympic medals, including 11 gold medals, in races over five Paralympic Games.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
15. Which TWO are famous horse-racing events?
A Royal Ascot
B The Cup Final
C The Grand National
D The Six Nations
Correct Answer: The Grand National, Royal Ascot
Explanation: Famous horse-racing events include: Royal Ascot, a five-day race meeting in Berkshire attended by members of the Royal Family; the Grand National at Aintree near Liverpool; and the Scottish Grand National at Ayr.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Horse racing
16. Which of these statements is correct?
A You have to be aged 16 or over to buy a National Lottery ticket.
B You have to be aged 18 or over to buy a National Lottery ticket.
Correct Answer: You have to be aged 16 or over to buy a National Lottery ticket.
Explanation: There is a National Lottery for which draws are made every week. You can enter by buying a ticket or a scratch card. People under 16 are not allowed to participate in the National Lottery.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Betting and gambling
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
Boys in the UK leave school with better qualification than girls.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: On average, girls leave school with better qualifications than boys.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - An equal society
18. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the UK betting and gambling are illegal.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: You have to be 18 to go into betting shops or gambling clubs.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Betting and gambling
19. Which of these statements is correct?
A The capital city of Scotland is Edinburgh
B The capital city of Scotland is Glasgow
Correct Answer: The capital city of Scotland is Edinburgh
Explanation: Scotland ; The capital city of Scotland is Edinburgh
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
20. What is a traditional pub game in the UK?
A Poker
B Pool
C Rounders
D Scrabble
Correct Answer: Pool
Explanation: Pool and darts are traditional pub games.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Pubs and night clubs
21. Who are TWO famous British film directors?
A Evelyn Waugh
B Ridley Scott
C Sir Alfred Hitchcock
D Thomas Gainsborough
Correct Answer: Ridley Scott, Sir Alfred Hitchcock
Explanation: British studios flourished in the 1930s. Eminent directors included Sir Alexander Korda and Sir Alfred Hitchcock, who later left for Hollywood and remained an important film director until his death in 1980. During the Second World War, British movies (for example, In Which We Serve) played an important part in boosting morale. Later, British directors including Sir David Lean and Ridley Scott found great success both in the UK and internationally.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Films - British film industry
22. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Archbishop of Canterbury opens the parliamentary session each year.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The monarch is the head of the Church of England. The spiritual leader of the Church of England is the Archbishop of Canterbury. The monarch has the right to select the Archbishop and other senior church officials, but usually the choice is made by the Prime Minister and a committee appointed by the Church.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
23. Since 1927 the BBC has organised which series of famous concerts?
A Aldeburgh Festival
B Glastonbury
C The Eisteddfod
D The Proms
Correct Answer: The Proms
Explanation: The Proms is an eight-week summer season of orchestral classical music that takes place in various venues, including the Royal Albert Hall in London. It has been organised by the British Broadcasting Corporation (BBC) since 1927.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Music
24. Which of following are correct?
A The National Trust is a charity that works to preserve important building in the UK.
B The National Trust is a government-run organisation that provides funding for charities.
Correct Answer: The National Trust is a charity that works to preserve important building in the UK.
Explanation: Many parts of the countryside and places of interest are kept open by the National Trust in England, Wales and Northern Ireland and the National Trust for Scotland. Both are charities that work to preserve important buildings, coastline and countryside in the UK.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest