You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Someone wishing to stand as a candidate for election as an MP would need to be how old?
A 16
B 18
C 21
D There is no minimum age limit
Correct Answer: 18
Explanation: Anyone aged 18 or over can stand for election as an MP but they are unlikely to win unless they have been nominated to represent one of the major political parties.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The party system
2. As well as giving legal advice, solicitors are able to do which TWO of the following?
A Arrest suspects
B Change the law
C Represent clients in court
D Take action for a client
Correct Answer: Take action for a client, Represent clients in court
Explanation: Solicitors are trained lawyers who give advice on legal matters, take action for their clients and represent their clients in court.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Legal advice - Solicitors
3. Is the statement below TRUE or FALSE?
There are no differences between the court systems of England, Northern Ireland, Scotland and Wales.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: There are some differences between the court systems in England and Wales, Scotland and Northern Ireland.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Criminal courts
4. Can young people in every part of the UK volunteer with the National Citizen Service?
A No, only young people resident in England can volunteer
B Yes but each part of the UK has a different website for information about the service
Correct Answer: Yes but each part of the UK has a different website for information about the service
Explanation: There are many opportunities for younger people to volunteer and receive accreditation which will help them to develop their skills. These include the National Citizen Service programme, which gives 16- and 17-year-olds the opportunity to enjoy outdoor activities, develop their skills and take part in a community project. You can find out more about these opportunities as follows:
-National Citizen Service: at ;
-England: at www.vinspired.com ;
-Wales: at www.gwirvol.org ;
-Scotland: at www.vds.org.uk ;
-Northern Ireland: at www.volunteernow.co.uk
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Other ways to volunteer
5. Is the statement below TRUE or FALSE?
Adult citizens of other EU states may vote in General Elections.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Adult citizens of the UK, and citizens of the Commonwealth and the Irish Republic who are resident in the UK, can vote in all public elections. Adult citizens of other EU states who are resident in the UK can vote in all elections except General Elections
Reference: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote?
6. At the beginning of the 19th century, which one of the following groups could vote?
A All adults over the age of 18
B All women who owned property
C Property-owning men over the age of 18
D Property-owning men over the age of 21
Correct Answer: Property-owning men over the age of 21
Explanation: They were men who were over 21 years of age and who owned a certain amount of property.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The development of British democracy
7. Which of these statements is correct?
A You do not need the help of a lawyer to issue a small claim
B You will need the help of a lawyer to issue a small claim.
Correct Answer: You do not need the help of a lawyer to issue a small claim
Explanation: The small claims procedure is an informal way of helping people to settle minor disputes without spending a lot of time and money using a lawyer. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Civil courts - The small claims procedure
8. How many countries belong to the Commonwealth?
A 12
B 25
C 29
D 54
Correct Answer: 54
Explanation: The Queen is the ceremonial head of the Commonwealth, which currently has 54 member states (see table below). Membership is voluntary. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth
9. The Northern Ireland Assembly makes decisions in which TWO of the following areas?
A Agriculture
B Foreign policy
C Nuclear energy
D The environment
Correct Answer: The environment, Agriculture
Explanation: The Northern Ireland Assembly can make decisions on issues such as:
-education ;
-agriculture ;
-the environment ;
-health ;
-social services.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations - The Northern Ireland Assembly
10. Which of the following countries does not belong to the Commonwealth?
A Canada
B Germany
C Ghana
D Singapore
Correct Answer: Germany
Explanation: The Queen is the ceremonial head of the Commonwealth, which currently has 54 member states (see table). 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international Institutions - The Commonwealth
11. Which of the following is a document that sets out fundamental rights or freedoms?
A The Act of Union
B The Habeas Corpus Act
C The Statute of Rhuddlan
D The UK Constitution
Correct Answer: The Habeas Corpus Act
Explanation: Britain has a long history of respecting an individual's rights and ensuring essential freedoms. These rights have their roots in Magna Carta, the Habeas Corpus Act and the Bill of Rights of 1689 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Fundamental principles
12. Which of these statements is correct?
A The Commonwealth is a group of countries that support each other and work together.
B The Commonwealth is a group of religions that together make up a federal republic.
Correct Answer: The Commonwealth is a group of countries that support each other and work together.
Explanation: The Commonwealth is an association of countries that support each other and work together towards shared goals in democracy and development. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth
13. Which of these statements is correct?
A The National Assembly for Wales and the Welsh government are based in Cardiff.
B The National Assembly for Wales and the Welsh government are based in Edinburgh.
Correct Answer: The National Assembly for Wales and the Welsh government are based in Cardiff.
Explanation: The Welsh government and National Assembly for Wales are based in Cardiff, the capital city of Wales. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations - The Welsh government
14. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Council of Europe has the power to make laws, which are binding in member states.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The Council of Europe is separate from the EU. It has 47 member countries, including the UK, and is responsible for the protection and promotion of human rights in those countries. It has no power to make laws but draws up conventions and charters, the most well-known of which is the European Convention on Human Rights and Fundamental Freedoms, usually called the European Convention on Human Rights.
Reference: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Council of Europe
15. Queen Elizabeth II is the head of state for which TWO of the following?
A Iceland
B Many Commonwealth countries
C The European Union
D The United Kingdom
Correct Answer: Many Commonwealth countries, The United Kingdom
Explanation: Queen Elizabeth II is the head of state of the UK. She is also the monarch or head of state for many countries in the Commonwealth.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - The monarchy
16. Which of these statements is correct?
A Completed ballots must be handed to an election official.
B Completed ballots must be placed in a ballot box.
Correct Answer: Completed ballots must be placed in a ballot box.
Explanation: You should follow the instructions on the ballot paper. Once you have completed it, put it in the ballot box. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Where to vote
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Old Bailey is the world's most famous Magistrates Court.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The Old Bailey is probably the most famous criminal court in the world 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Crown courts and Sheriff courts
18. Which of these statements is correct?
A Chequers is the Prime Minister's country house.
B Chequers is the Prime Minister's house in London.
Correct Answer: Chequers is the Prime Minister's country house.
Explanation: The Prime Minister (PM) is the leader of the political party in power. He or she appoints the members of the cabinet (see below) and has control over many important public appointments. The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street, in central London, near the Houses of Parliament. He or she also has a country house outside London called Chequers.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The Prime Minister
19. Is the statement below TRUE or FALSE?
The police do not need to protect and help people who are not UK citizens.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The police force is a public service that helps and protects everyone, no matter what their background or where they live.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The police and their duties
20. Anyone who wishes to buy tobacco or tobacco products must be over what age?
A 14
B 16
C 18
D 21
Correct Answer: 18
Explanation: Selling tobacco: it is illegal to sell tobacco products (for example, cigarettes, cigars, roll-up tobacco) to anyone under the age of 18.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The law in the UK
21. Is it acceptable in the UK to treat people worse because of their sexual orientation?
A No, it is never acceptable to treat people worse for their sexual orientation
B Yes, if their sexual orientation is forbidden by religion
Correct Answer: No, it is never acceptable to treat people worse for their sexual orientation
Explanation: Although Britain is one of the world's most diverse societies, there is a set of shared values and responsibilities that everyone can agree with. These values and responsibilities include:
-to treat everyone equally, regardless of sex, race, religion, age, disability, class or sexual orientation
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Your role in the community - Values and responsibilities
22. Official reports of parliamentary proceeding are published in which of the following?
A Hansard
B The BBC magazine
C The Sunday Times
D The Telegraph
Correct Answer: Hansard
Explanation: Proceedings in Parliament are broadcast on television and published in official reports called Hansard.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The media and government
23. West Germany, France, Luxembourg, the Netherlands and Italy formed the European Economic Community (EEC) in 1957 along with which other country?
A Albania
B Belgium
C Ireland
D Sweden
Correct Answer: Belgium
Explanation: The European Union (EU), originally called the European Economic Community (EEC), was set up by six western European countries (Belgium, France, Germany, Italy, Luxembourg and the Netherlands) who signed the Treaty of Rome on 25 March 1957. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The European Union
24. Is the statement below TRUE or FALSE?
All MPs represent one of the main political parties.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Each MP represents a parliamentary constituency, which is a small area of the country. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - The House of Commons