You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Is the statement below TRUE or FALSE?
All young people are sent a National Insurance Number before their 16th birthday.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: All young people in the UK are sent a National Insurance number just before their 16th birthday. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Taxation - National Insurance - Getting a national insurance number
2. Which TWO of the following issues can the Northern Ireland Assembly make decisions on?
A Agriculture
B Defence
C Foreign affairs
D Social services
Correct Answer: Agriculture, Social services
Explanation: The Northern Ireland Assembly can make decisions on issues such as:
- education ;
- agriculture ;
- the environment ;
- health ;
- social services.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations - The Northern Ireland Assembly
3. What system of government does the UK have?
A Communist government
B Dictatorship
C Federal government
D Parliament democracy
Correct Answer: Parliament democracy
Explanation: Democracy is a system of government where the whole adult population gets a say. This might be by direct voting or by choosing representatives to make decisions on their behalf. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The development of British democracy
4. Which TWO of the following describe the purpose of the UN Security Council?
A To make international law
B To promote human rights
C To recommend action during an international crisis
D To recommend action where is a threat to peace
Correct Answer: To recommend action during an international crisis, To recommend action where is a threat to peace
Explanation: There are 15 members on the UN Security Council, which recommends action when there are international crises and threats to peace. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The United Nations
5. What is a jury made up of?
A People randomly chosen from the electoral register
B People who are members of political parties
C People who have submitted an application form and been accepted.
D People working in high-power jobs
Correct Answer: People randomly chosen from the electoral register
Explanation: As well as getting the right to vote, people on the electoral register are randomly selected to serve on a jury. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Jury service
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
Getting to know your neighbours can help you to become part of the community.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Getting to know your neighbours can help you to become part of the community and make friends. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Your role in the community - Being a good neighbour
7. What if a Member of Parliament (MP) dies or resigns, what is the election called held to replace them?
A By-election
B Hustings
C Re-selection
D Selection
Correct Answer: By-election
Explanation: If an MP dies or resigns, there will be a fresh election, called a by-election, in his or her constituency. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - Elections
8. Which of these statements is correct?
A No member of the public is allowed to attend debates in the House of Commons.
B The public can attend debates in the House of Commons.
Correct Answer: The public can attend debates in the House of Commons.
Explanation: The public can listen to debates in the Palace of Westminster from public galleries in both the House of Commons and the House of Lords. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Visiting Parliament and the devolved administrations - The UK Parliament
9. Which of these statements is correct?
A The UK has never been a member of NATO.
B The UK is a member of NATO.
Correct Answer: The UK is a member of NATO.
Explanation: The UK is also a member of NATO. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The North Atlantic Treaty Organization (NATO)
10. By joining a political party, what TWO activities might you be involved in?
A Handling out leaflets in the street
B Joining your MP for sessions in the House of Commons
C Knocking on people's doors and asking for support
D Violent clashes with other political parties
Correct Answer: Knocking on people's doors and asking for support, Handling out leaflets in the street
Explanation: Members work hard to persuade people to vote for their candidates - for instance, by handing out leaflets in the street or by knocking on people's doors and asking for their support. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Supporting political parties
11. How old must you be to ride a moped in the UK?
A 16
B 18
C 21
D 25
Correct Answer: 16
Explanation: You need to be at least 16 years old to ride a moped, and there are other age requirements and special tests for driving large vehicles. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Driving
12. Which of these statements is correct?
A Civil servants are politically neutral
B Civil servants have to be politically aligned to the elected government
Correct Answer: Civil servants are politically neutral
Explanation: They are chosen on merit and are politically neutral - they are not political appointees. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The civil service
13. If your car is more than three years old, how often will it need a Ministry of Transport (MOT) test?
A Every 10 years
B Every six months
C Every three years
D Every year
Correct Answer: Every year
Explanation: If your vehicle is over three years old, you must take it for a Ministry of Transport (MOT) test every year. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Driving
14. Which TWO things can you do to look after the environment?
A Drive your car as much as possible
B Never turn the lights off in your house
C Recycle you waste
D Walk and use public transport to get around
Correct Answer: Walk and use public transport to get around, Recycle you waste
Explanation: It's important to recycle as much of your waste as you can. Using recycled materials to make new products uses less energy and means that we do not need to extract more raw materials from the earth. ; Walking and using public transport to get around when you can is also a good way to protect the environment. It means that you create less pollution than when you use a car.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Looking after the environment
15. Is the statement below TRUE or FALSE?
Forcing another person to marry is a criminal offence in the UK.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Forcing another person to marry is a criminal offence. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Fundamental principles - Forced marriage
16. Which TWO of the following would you contact for legal advice?
A A local councillor
B A solicitor
C The Citizens Advice Bureau
D Your local member of Parliament (MP)
Correct Answer: A solicitor, The Citizens Advice Bureau
Explanation: Solicitors are trained lawyers who give advice on legal matters, take action for their clients and represent their clients in court. The Citizens Advice Bureau (www.citizensadvice.org.uk) can give you names of local solicitors and which areas of law they specialise in.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of courts - Legal advice - Solicitors
17. What TWO values are upheld by the Commonwealth association of countries?
A Communism
B Democracy
C Rule of law
D Violence
Correct Answer: Rule of law, Democracy
Explanation: The Commonwealth is based on the core values of democracy, good government and the rule of law. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and International institutions - The Commonwealth
18. Which of these statements is correct?
A Members of the House of Lords are not elected by the people.
B Members of the House of Lords are voted in by members of the House of Commons.
Correct Answer: Members of the House of Lords are not elected by the people.
Explanation: Members of the House of Lords, known as peers, are not elected by the people and do not represent a constituency. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The House of Lords
19. Which of these statements is correct?
A After the age of 70, drivers must renew their licence every five years.
B After the age of 70, drivers must renew their licence every three years.
Correct Answer: After the age of 70, drivers must renew their licence every three years.
Explanation: Drivers can use their driving licence until they are 70 years old. After that, the licence is valid for three years at a time. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Driving
20. Is the statement below TRUE or FALSE?
Wales, Scotland and Northern Ireland each have devolved administrations which give them total control over all policies and laws.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Policy and laws governing defence, foreign affairs, immigration, taxation and social security all remain under central UK government control. However, many other public services, such as education, are controlled by the devolved administrations.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations
21. Which of these statements is correct?
A MPs were elected through a system called 'the winner takes it all'.
B Members of Parliament (MPs) are elected through a system called 'first past the post'.
Correct Answer: Members of Parliament (MPs) are elected through a system called 'first past the post'.
Explanation: MPs are elected through a system called 'first past the post'. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - Elections
22. Who opens the new parliamentary session each year?
A The Archbishop of Canterbury
B The Prime Minister
C The Speaker of the House of Commons
D The monarch
Correct Answer: The monarch
Explanation: The Queen has important ceremonial roles, such as the opening of the new parliamentary session each year. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and you role - The British constitution - The Monarchy
23. Who has to pay National Insurance Contributions?
A All those aged 50 and below
B Everybody in the UK who is in paid work
C People who work full-time
D Single people with no dependents
Correct Answer: Everybody in the UK who is in paid work
Explanation: Almost everybody in the UK who is in paid work, including self-employed people, must pay National Insurance Contributions. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Taxation - National Insurance
24. Who elects Police and Crime Commissioners (PCCs)?
A Members of Parliament
B The Home Office
C The police
D The public
Correct Answer: The public
Explanation: In November 2012, the public elected Police and Crime Commissioners (PCCs) in England and Wales. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The police and their duties