You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which of these statements is correct?
A The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street.
B The official home of the Prime Minister is Buckingham Palace.
Correct Answer: The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street.
Explanation: The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street, in central London, near the Houses of Parliament. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The Prime Minister
2. Which TWO courts deals with minor criminal cases in the UK?
A Centre Court
B Crown Court
C Justice of the Peace Court
D Magistrates' Court
Correct Answer: Magistrates' Court, Justice of the Peace Court
Explanation: In England, Wales and Northern Ireland, most minor criminal cases are dealt with in a Magistrates' Court. In Scotland, minor criminal offences go to a Justice of the Peace Court. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Criminal courts - Magistrates' and Justice of the Peace Courts
3. Which of these statements is correct?
A An example of a criminal offence is being in debt.
B An example of a criminal offence is carrying a weapon.
Correct Answer: An example of a criminal offence is carrying a weapon.
Explanation: Examples of criminal laws are:
-Carrying a weapon: it is a criminal offence to carry a weapon of any kind, even if it is for self-defence. This includes a gun, a knife or anything that is made or adapted to cause injury.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The law in the UK
4. Which of these statements is correct?
A In the UK organ donation is a legal requirement.
B In the UK organ donation is voluntary.
Correct Answer: In the UK organ donation is voluntary.
Explanation: If you register to be an organ donor, it can make it easier for your family to decide whether to donate your organs when you die. You can register to be an organ donor at www.organdonation.nhs.uk. Living people can also donate a kidney. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Blood and organ donation
5. What are TWO benefits of volunteering?
A Earning additional money
B Making your community a better place
C Meeting new people
D You are given a courtesy car as transport
Correct Answer: Making your community a better place, Meeting new people
Explanation: There are many benefits to volunteering, such as meeting new people and helping make your community a better place. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Other ways to volunteer
6. To which TWO international bodies does the UK belong?
A The Arab League
B The Commonwealth
C The North American Free Trade Agreement (NAFTA)
D The North Atlantic Treaty Organization (NATO)
Correct Answer: The Commonwealth, The North Atlantic Treaty Organization (NATO)
Explanation: The Commonwealth is an association of countries that support each other and work together towards shared goals in democracy and development. Most member states were once part of the British Empire, although a few countries which were not have also joined. ; The UK is also a member of NATO. NATO is a group of European and North American countries that have agreed to help each other if they come under attack.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth) ; Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The North Atlantic Treaty Organization (NATO)
7. How many people serve on a jury in Scotland?
A 8
B 11
C 15
D 20
Correct Answer: 15
Explanation: In England, Wales and Northern Ireland a jury has 12 members, and in Scotland a jury has 15 members. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of courts - Crown Courts and Sheriff Courts
8. Once you are aged 17 or older, which TWO vehicles can you learn to drive?
A A Motor cycle
B Car
C Fire engine
D Heavy goods vehicle
Correct Answer: Car, A Motor cycle
Explanation: In the UK, you must be at least 17 years old to drive a car or motor cycle and you must have a driving licence to drive on public roads. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Driving
9. Is the statement below TRUE or FALSE?
 The court systems in England, Wales, Scotland and Northern Ireland are identical.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: There are some differences between the court systems in England and Wales, Scotland and Northern Ireland. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Criminal courts
10. What is the title of the UK National Anthem?
A Almighty is the Queen
B God save the Queen
C Long live the Monarch
D Long live the Queen
Correct Answer: God save the Queen
Explanation: 'God save our gracious Queen!, Long live our noble Queen!, God save the Queen!
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - The monarchy - The National Anthem
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
The candidate who wins the most votes is elected MP for the constituency.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: MPs are elected through a system called 'first past the post'. In each constituency, the candidate who gets the most votes is elected. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - Elections
12. What TWO actions can a judge take if a public body is not respecting someone's legal rights?
A Close down the public body
B Order them to change their practices
C Order them to pay compensation
D Place its members in prison
Correct Answer: Order them to change their practices, Order them to pay compensation
Explanation: If judges find that a public body is not respecting someone's legal rights, they can order that body to change its practices and/or pay compensation. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - The judiciary
13. Is the statement below TRUE or FALSE?
You can serve on a jury up to the age of 80.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Anyone who is on the electoral register and is aged 18 to 70 can be asked to do this. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Jury service
14. Which of these statements is correct?
A The Queen is ceremonial head of the Commonwealth.
B The Queen is ceremonial head of the North Atlantic Treaty Organization (NATO).
Correct Answer: The Queen is ceremonial head of the Commonwealth.
Explanation: The Queen is the ceremonial head of the Commonwealth, which currently has 54 member states. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth
15. Is the statement below TRUE or FALSE?
You can support your local community by becoming a school governor or school board member.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: School governors, or members of the school board in Scotland, are people from the local community who wish to make a positive contribution to children's education. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Helping in schools - School governors and school boards
16. Which TWO of the following are part of the UK government?
A FIFA
B The National Trust
C The cabinet
D The civil service
Correct Answer: The cabinet, The civil service
Explanation: Civil servants support the government in developing and implementing its policies. They also deliver public services. Civil servants are accountable to ministers. ; These ministers form the cabinet, a committee which usually meets weekly and makes important decisions about government policy.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The cabinet ; Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The civil service
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
 Members of the armed forces cannot stand for public office.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Most citizens of the UK, the Irish Republic or the Commonwealth aged 18 or over can stand for public office. There are some exceptions, including:
-members of the armed forces ;
-civil servants ;
-people found guilty of certain criminal offences.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Standing for office
18. Is the statement below TRUE or FALSE?
If you are a commonwealth citizen living in the UK you can vote in all public elections.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Adult citizens of the UK, and citizens of the Commonwealth and the Irish Republic who are resident in the UK, can vote in all public elections. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote?
19. Which court would you use to get money back that was owed to you?
A Coroner's Court
B Country Court
C Magistrates' Court
D Youth court
Correct Answer: Country Court
Explanation: County Courts deal with a wide range of civil disputes. These include people trying to get back money that is owed to them, cases involving personal injury, family matters, breaches of contract, and divorce. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Civil courts
20. What must police officers do?
A Be politically neutral
B Be rude and abusive
C Make a FALSE? statement
D Obey the law
Correct Answer: Obey the law
Explanation: Police officers must themselves obey the law. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The police and their duties
21. How can you reduce your carbon footprint?
A Buy duty-free products when your abroad
B Do all your shopping online
C Drive to the supermarket
D Shop locally for products
Correct Answer: Shop locally for products
Explanation: A good way to support your local community is to shop for products locally where you can. This will help businesses and farmers in your area and in Britain. It will also reduce your carbon footprint, because the products you buy will not have had to travel as far. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Looking after the environment
22. What happens when members of Parliament (MPs) hold surgeries?
A Members of the public can meet their MP to discuss their issues.
B They discuss local health issues with doctors.
C They invite members of the press along to talk over national issues.
D They meet local councillors to discuss local issues.
Correct Answer: Members of the public can meet their MP to discuss their issues.
Explanation: In addition, many MPs, Assembly members, MSPs and MEPs hold regular local 'surgeries', where constituents can go in person to talk about issues that are of concern to them. These surgeries are often advertised in the local newspaper. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - Elections - Contacting elected members
23. Which TWO of the following groups of adults are eligible to vote in all elections?
A Citizens of the Commonwealth who are residents in the UK
B Citizens of the USA
C Only those born in the UK
D UK-born and naturalised adult citizens
Correct Answer: UK-born and naturalised adult citizens, Citizens of the Commonwealth who are residents in the UK
Explanation: The present voting age of 18 was set in 1969 and (with a few exceptions) all UK-born and naturalised adult citizens have the right to vote. Adult citizens of the UK, and citizens of the Commonwealth and the Irish Republic who are resident in the UK, can vote in all public elections.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote?
24. Who appoints life peers in the House of Lords?
A The Chief Whip
B The Prime Minister
C The Speaker of the House of Commons
D The monarch
Correct Answer: The monarch
Explanation: Life peers are appointed by the monarch on the advice of the Prime Minister. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The House of lords