You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which of these statements is correct?
A All acts of Parliament are made in the Prime Minister's name.
B All acts of Parliament are made in the monarch's name.
Correct Answer: All acts of Parliament are made in the monarch's name.
Explanation: All Acts of Parliament are made in her name. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - The monarchy
2. What happens when a Member of Parliament (MP) dies or resigns?
A A by-election is held to replace the MP
B A neighbouring MP looks after the constituency
C The post remains vacant until the next General Election.
D Their party chooses someone to fill the post until the next General Election.
Correct Answer: A by-election is held to replace the MP
Explanation: If an MP dies or resigns, there will be a fresh election, called a by-election, in his or her constituency. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and you role - The British constitution - System of government - Elections
3. How is the Speaker of the House of Commons chosen?
A By the Prime Minister
B By the monarch
C In a secret ballot
D Through a public election
Correct Answer: In a secret ballot
Explanation: The Speaker is chosen by other MPs in a secret ballot. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The speaker
4. Which of these statements is correct?
A Police and Crime Commissioners (PCCs) are appointed by the local council.
B Police and Crime Commissioners (PCCs) are appointed through a public election.
Correct Answer: Police and Crime Commissioners (PCCs) are appointed through a public election.
Explanation: In November 2012, the public elected Police and Crime Commissioners (PCCs) in England and Wales. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The police and their duties
5. Which of these statements is correct?
A All members of Parliament have to belong to a political party.
B There are few members of Parliament who do not represent any of the main political parties.
Correct Answer: There are few members of Parliament who do not represent any of the main political parties.
Explanation: There are a few MPs who do not represent any of the main political parties. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The party system
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
 The House of Lord always acts as the government wishes.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The House of Lords is normally more independent of the government than the House of Commons. It can suggest amendments or propose new laws, which are then discussed by MPs. The House of Lords checks laws that have been passed by the House of Commons to ensure they are fit for purpose. It also holds the government to account to make sure that it is working in the best interests of the people. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The House of Lords
7. Which of these statements is correct?
A Proceeding in Parliament cannot be reported in the press
B Proceedings in Parliament are broadcast on television
Correct Answer: Proceedings in Parliament are broadcast on television
Explanation: Proceedings in Parliament are broadcast on television and published in official reports called Hansard.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The media and government
8. Who do some local councils appoint as a ceremonial leader?
A A local business leader
B A local celebrity
C A mayor
D A member of the Royal Family
Correct Answer: A mayor
Explanation: Many local authorities appoint a mayor, who is the ceremonial leader of the council. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Local government
9. Which of these statements is correct?
A Decisions on government policies are made by the Prime Minister and cabinet.
B Decisions on government policies are made by the monarch.
Correct Answer: Decisions on government policies are made by the Prime Minister and cabinet.
Explanation: The Prime Minister appoints about 20 senior MPs to become ministers in charge of departments. These include:
-Chancellor of the Exchequer - responsible for the economy ;
-Home Secretary - responsible for crime, policing and immigration ;
-Foreign Secretary - responsible for managing relationships with foreign countries ;
-
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The cabinet
10. Is the statement below TRUE or FALSE?
 Pressure and lobby groups try to influence British government policy.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Pressure and lobby groups are organisations which try to influence government policy. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The party system
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
A General Election occurs every eight years.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: MPs are elected at a General Election, which is held at least every five years.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - The system of government - Elections
12. Is the statement below TRUE or FALSE?
 The home Secretary is the government minister responsible for managing relationships with foreign countries.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The Prime Minister appoints about 20 senior MPs to become ministers in charge of departments. These include:
-Chancellor of the Exchequer - responsible for the economy ;
-Home Secretary - responsible for crime, policing and immigration ;
-Foreign Secretary - responsible for managing relationships with foreign countries ;
-other ministers (called 'Secretaries of State') responsible for subjects such as education, health and defence.
Reference: Chapter 5; The UK government, the law and your role - The government - The cabinet
13. What is the minimum age for jury service?
A 16
B 18
C 22
D 30
Correct Answer: 18
Explanation: As well as getting the right to vote, people on the electoral register are randomly selected to serve on a jury. Anyone who is on the electoral register and is aged 18 to 70 can be asked to do this. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Jury service
14. Which of the following area does civil law cover?
A Debt
B Drunk and disorderly behaviour
C Violent crime
D burglary
Correct Answer: Debt
Explanation: Examples of civil laws are:
-Debt: people might be taken to court if they owe money to someone.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The law in the UK
15. What is one of the roles of school governors and school boards?
A Giving teacher ideas of lesson plan
B Marking students' homework
C Serving food and drink in the canteen
D Setting the strategic direction of the school
Correct Answer: Setting the strategic direction of the school
Explanation: Governors and school boards have an important part to play in raising school standards. They have three key roles:
-setting the strategic direction of the school ;
-ensuring accountability ;
-monitoring and evaluating school performance.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Helping in schools - School governors and school boards
16. Is the statement below TRUE or FALSE?
An example of a civil law case is when you have purchased a faulty item and made a legal complaint.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Examples of civil laws are:
-Consumer rights: an example of this is a dispute about faulty goods or services.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The law in the UK
17. Which of these statements is correct?
A The civil service is politically neutral.
B The civil service largely consists of political appointees.
Correct Answer: The civil service is politically neutral.
Explanation: They are chosen on merit and are politically neutral - they are not political appointees. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The Civil service
18. Who decides what should happen in legal disputes over contracts, property rights or employment rights?
A The Police
B The judiciary
C The media
D The peers
Correct Answer: The judiciary
Explanation: Judges also make decisions in disputes between members of the public or organisations. These might be about contracts, property or employment rights or after an accident. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - The judiciary
19. What age group does the National Citizen Service programme cover?
A 16- and 17-year-old
B 18-to 30-year-olds
C All children up to the age of 17
D Pensioners
Correct Answer: 16- and 17-year-old
Explanation: These include the National Citizen Service programme, which gives 16- and 17-year-olds the opportunity to enjoy outdoor activities, develop their skills and take part in a community project. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Other ways to volunteer
20. Which of these statements is correct?
A The Chancellor of the Exchequer is responsible for crime, policing and immigration.
B The Chancellor of the Exchequer is responsible for the economy.
Correct Answer: The Chancellor of the Exchequer is responsible for the economy.
Explanation: The Prime Minister appoints about 20 senior MPs to become ministers in charge of departments. These include:
-Chancellor of the Exchequer - responsible for the economy ;
-Home Secretary - responsible for crime, policing and immigration ;
-Foreign Secretary - responsible for managing relationships with foreign countries ;
-other ministers (called 'Secretaries of State') responsible for subjects such as education, health and defence.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The cabinet
21. What sorts of cases do Crown Court and Sheriff Courts deal with?
A Minor criminal cases
B Serious offences
C Small claims procedures
D Youth cases
Correct Answer: Serious offences
Explanation: In England, Wales and Northern Ireland, serious offences are tried in front of a judge and a jury in a Crown Court. In Scotland, serious cases are heard in a Sheriff Court with either a sheriff or a sheriff with a jury. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the court - Crown Courts and Sheriff Courts
22. Which of these statements is correct?
A It costs £15 per person to visit the Houses of Parliament to watch debates.
B It is free to visit the House of Parliament to watch debates.
Correct Answer: It is free to visit the House of Parliament to watch debates.
Explanation: The public can listen to debates in the Palace of Westminster from public galleries in both the House of Commons and the House of Lords. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Visiting Parliament and the devolved administrations - The UK Parliament
23. Which parts of the United Kingdom have devolved governments?
A England and Wales
B Only Northern Ireland
C Wales, England and Northern Ireland
D Wales, Scotland and Northern Ireland
Correct Answer: Wales, Scotland and Northern Ireland
Explanation: In addition, there are devolved governments in Scotland, Wales and Northern Ireland that have the power to legislate on certain issues. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - Constitutional institutions
24. Which of these statements is correct?
A In Northern Ireland a member of your family must complete a voting registration form on your behalf.
B In Northern Ireland all those entitled to vote must complete their own registration form.
Correct Answer: In Northern Ireland all those entitled to vote must complete their own registration form.
Explanation: In Northern Ireland a different system operates. This is called 'individual registration' and all those entitled to vote must complete their own registration form. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Who can vote? - The electoral register