You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. To apply for UK citizenship or permanent residency, which TWO things do you need?
A A UK bank account
B A driving licence
C A good understanding of life in the UK
D An ability to speak and read English
Correct Answer: An ability to speak and read English, A good understanding of life in the UK
Explanation: To apply to become a permanent resident or citizen of the UK, you will need to:
- speak and read English
- have a good understanding of life in the UK.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK - Becoming a permanent resident
2. Which TWO of the following are freedoms offered to citizens and permanent residents of the UK?
A A right to take part in the election of a government
B Free heating for all
C Freedom of speech
D Half day off work on Friday
Correct Answer: A right to take part in the election of a government, Freedom of speech
Explanation: In return, the UK offers:
- freedom of belief and religion
- freedom of speech
- freedom from unfair discrimination
- a right to a fair trial
- a right to join in the election of a government.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
3. What is a fundamental principle of British life?
A A relaxed work ethic
B Democracy
C Extremism
D Religious faith
Correct Answer: Democracy
Explanation: The fundamental principles of British life include:
- Democracy
- The rule of law
- Individual liberty
- Tolerance of those with different faiths and beliefs
- Participation in community life.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
4. What is a responsibility that you will have as a citizen or permanent resident of the UK?
A To avoid shopping on a Sunday
B To grow your own vegetables
C To keep your dog on a lead at all times
D To look after yourself and your family
Correct Answer: To look after yourself and your family
Explanation: If you wish to be a permanent resident or citizen of the UK, you should:
- respect and obey the law
- respect the rights of others, including their right to their own opinions
- treat others with fairness
- look after yourself and your family
- look after the area in which you live and the environment.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
5. What TWO freedoms are offered by the UK to citizens and permanent residents?
A A right to a fair trial
B Free groceries for everyone
C Freedom of speech
D Long lunch breaks on Friday
Correct Answer: Freedom of speech, A right to a fair trial
Explanation: In return, the UK offers:
- freedom of belief and religion
- freedom of speech
- freedom from unfair discrimination
- a right to a fair trial
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
Participating in your community is a fundamental principle of British life.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The fundamental principles of British life include:
- Democracy
- The rule of law
- Individual liberty
- Tolerance of those with different faiths and beliefs
- Participation in community life.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
7. Which TWO responsibilities should you respect as a resident of the UK?
A Respect and obey the law
B Take in and look after stray animals
C Treat others with fairness
D Vote for the government in power
Correct Answer: Treat others with fairness, Respect and obey the law
Explanation: If you wish to be a permanent resident or citizen of the UK, you should:
- respect and obey the law
- respect the rights of others, including their right to their own opinions
- treat others with fairness
- look after yourself and your family
- look after the area in which you live and the environment.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
8. Is the following statement TRUE or FALSE?
There is no place in British society for extremism or intolerance.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: There is no place in British society for extremism or intolerance.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
9. What do you accept and agree to when you become a permanent resident of the UK?
A Catholic beliefs and values
B Protestant beliefs and values
C The right to be tried for crimes in your country of origin
D Traditions of the UK
Correct Answer: Traditions of the UK
Explanation: British society is founded on fundamental values and principles which all those living in the UK should respect and support. These values are reflected in the responsibilities, rights and privileges of being a British citizen or permanent resident of the UK. They are based on history and traditions and are protected by law, customs and expectations.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
10. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the UK you are expected to respect the rights of others to have their own opinions.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: If you wish to be a permanent resident or citizen of the UK, you should:
- respect and obey the law
- respect the rights of others, including their right to their own opinions
- treat others with fairness
- look after yourself and your family
- look after the area in which you live and the environment.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
11. To apply to become a permanent resident or citizen of the UK. You will need to be able to do which TWO of the following?
A Have a good understanding of life in the UK
B Speak and read English
C Speak and read Welsh
D Speak more than one language
Correct Answer: Speak and read English, Have a good understanding of life in the UK
Explanation: To apply to become a permanent resident or citizen of the UK, you will need to:
- speak and read English
- have a good understanding of life in the UK.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK - Becoming a permanent resident
12. In which TWO places are arrangements different for taking your Life in the UK Test?
A Channel Island
B Ireland
C Isle of Man
D Scotland
Correct Answer: Channel Island, Isle of Man
Explanation: If you live on the Isle of Man or in the Channel Islands, there are different arrangements for taking the Life in the UK test.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK - Taking the life in the UK test
13. What is fundamental principle of British life?
A The rule of law
B The rule of the monarch
C The rule of the upper classes
D The rule of your local member of the Parliament (MP)
Correct Answer: The rule of law
Explanation: The fundamental principles of British life include:
- Democracy
- The rule of law
- Individual liberty
- Tolerance of those with different faiths and beliefs
- Participation in community life.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
14. Which of these statements is correct?
A On becoming a UK citizen or permanent resident, you can choose which laws and responsibilities you want to accept.
B On becoming a UK citizen or permanent resident, you will be agreeing to respect the laws values and traditions of the UK.
Correct Answer: On becoming a UK citizen or permanent resident, you will be agreeing to respect the laws values and traditions of the UK.
Explanation: You will be agreeing to accept the responsibilities which go with permanent residence and to respect the laws, values and traditions of the UK.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
15. Which of these statements is correct?
A The UK does not allow citizens or permanent residents to voice options publicly.
B The UK offers its citizens and permanent residents freedom of speech.
Correct Answer: The UK offers its citizens and permanent residents freedom of speech.
Explanation: In return, the UK offers:
- freedom of belief and religion
- freedom of speech
- freedom from unfair discrimination
- a right to a fair trial
- a right to join in the election of a government.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
16. Which of the following is a fundamental principle of British life?
A Extremism
B Individual liberty
C Inequality
D Intolerance
Correct Answer: Individual liberty
Explanation: The fundamental principles of British life include:
- Democracy
- The rule of law
- Individual liberty
- Tolerance of those with different faiths and beliefs
- Participation in community life.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
17. What are TWO fundamental principles of British life?
A Growing your own fruit and vegetables
B Only driving your car on weekdays
C Participation in community life
D Tolerance of those with different faiths and beliefs
Correct Answer: Tolerance of those with different faiths and beliefs, Participation in community life
Explanation: The fundamental principles of British life include:
- Democracy
- The rule of law
- Individual liberty
- Tolerance of those with different faiths and beliefs
- Participation in community life.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
18. Which of these statements is correct?
A The United Kingdom consists of England, Ireland, Scotland and Wales.
B The United Kingdom consists of England, Scotland, Wales, and Northern Ireland
Correct Answer: The United Kingdom consists of England, Scotland, Wales, and Northern Ireland
Explanation: The UK is made up of England, Scotland, Wales and Northern Ireland. The rest of Ireland is an independent county.
Reference: Chapter 2: What is the UK
19. Which TWO are British overseas territories?
A Falkland Islands
B Hawaii
C St Helena
Correct Answer: Falkland Islands, St Helena
Explanation: There are also several British overseas territories in other parts of the world, such as St Helena and the Falkland Islands. They are also linked to the UK but are not a part of it.
Reference: Chapter 2: What is the UK
20. Which of the following is a Crown dependency?
A England
B Northern Ireland
C Scotland
D The Channel Islands
Correct Answer: The Channel Islands
Explanation: There are also several islands which are closely linked with the UK but are not part of it: the Channel Islands and the Isle of Man. These have their own governments and are called 'Crown dependencies'.
Reference: Chapter 2: What is the UK
21. Which of the following is a country of the UK? 
A Channel Islands
B Isle of Man
C Republic of Ireland
D Scotland
Correct Answer: Scotland
Explanation: The UK is made up of England, Scotland, Wales and Northern Ireland.
Reference: Chapter 2: What is the UK
22. What countries does 'Great Britain' refer to?
A England and Scotland
B England, Scotland and Northern Ireland
C England, Scotland and Wales
D Just England
Correct Answer: England, Scotland and Wales
Explanation: Great Britain' refers only to England, Scotland and Wales, not to Northern Ireland.
Reference: Chapter 2: What is the UK
23. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Channel Islands are a part of the UK.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: There are also several islands which are closely linked with the UK but are not part of it: the Channel Islands and the Isle of Man.
Reference: Chapter 2: What is the UK
24. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Isle of Man is a Crown dependency
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: There are also several islands which are closely linked with the UK but are not part of it: the Channel Islands and the Isle of Man. These have their own governments and are called 'Crown dependencies'.
Reference: Chapter 2: What is the UK