You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which of these statements is correct?
A The 'Divine Rights of Kings' meant that the English king should rule France.
B The 'Divine Rights of Kings' meant that the king was appointed by God.
Correct Answer: The 'Divine Rights of Kings' meant that the king was appointed by God.
Explanation: James I and his son Charles I both believed in the 'Divine Right of Kings': the idea that the king was directly appointed by God to rule.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The rise of the Parliament
2. Which of these statements is correct?
A During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise Australia.
B During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Correct Answer: During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Explanation: In Elizabeth I's time, English settlers first began to colonise the eastern coast of America.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
3. Is the statement below TRUE or FALSE?
Before 1215 there were no laws to limit the power of the king of England.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: There were few formal limits to the king's power until 1215. In that year, King John was forced by his noblemen to agree to a number of demands. The result was a charter of rights called the Magna Carta (which means the Great Charter). The Magna Carta established the idea that even the king was subject to the law.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - Legal and political changes
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
Britain and Germany developed Concorde, a passenger supersonic aircraft
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Britain and France developed Concorde, the world's only supersonic passenger aircraft.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
5. Which of these statements is correct?
A Elizabeth I came to the throne when, following a long reign, her cousin Mary died.
B Elizabeth I came to the throne when, following a short reign, her half-sister Mary died.
Correct Answer: Elizabeth I came to the throne when, following a short reign, her half-sister Mary died.
Explanation: Mary was a devout Catholic and persecuted Protestants (for this reason, she became known as 'Bloody Mary'). Mary also died after a short reign and the next monarch was her half-sister, Elizabeth, the daughter of Henry VIII and Anne Boleyn.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
6. Which TWO of the following were members of the Royal Society?
A Samuel Pepys
B Sir Christopher Wren
C Sir Edmond Halley
D Sir Isaac Newton
Correct Answer: Sir Isaac Newton, Sir Edmond Halley
Explanation: Charles II was interested in science. During his reign, the Royal Society was formed to promote 'natural knowledge'. This is the oldest surviving scientific society in the world. Among its early members were Sir Edmund Halley, who successfully predicted the return of the comet now called Halley's Comet, and Sir Isaac Newton.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
7. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Bill of Rights confirmed the rights of Parliament and limits of the king's power.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The Bill of Rights, 1689, confirmed the rights of Parliament and the limits of the king's power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Constitutional monarchy — the Bill of Rights
8. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Houses of Parliament are built in the medieval 'gothic' style of architecture.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In the 19th century, the medieval 'gothic' style became popular again. As cities expanded, many great public buildings were built in this style. The Houses of Parliament and St Pancras Station were built at this time, as were the town halls in cities such as Manchester and Sheffield.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Architecture
9. Which of these statements is true?
A Most People live in the countryside but much of Britain is covered by towns and cities.
B Most people live in towns and cities but much of Britain is still countryside
Correct Answer: Most people live in towns and cities but much of Britain is still countryside
Explanation: The UK is located in the north west of Europe. The longest distance on the mainland is from John O'Groats on the north coast of Scotland to Land's End in the south-west corner of England. It is about 870 miles (approximately 1,400 kilometres). Most people live in towns and cities but much of Britain is still countryside.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - The nations of the UK
10. Which TWO of the following are major horse-racing events in the UK?
A Royal Ascot
B Scottish Grand National
C Six Nations Championship
D The Open Championship
Correct Answer: Scottish Grand National, Royal Ascot
Explanation: Famous horse-racing events include: Royal Ascot, a five-day race meeting in Berkshire attended by members of the Royal Family; the Grand National at Aintree near Liverpool; and the Scottish Grand National at Ayr.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Horse racing
11. When walking with your dog in a public place, what must you ensure?
A That your dog does not come into contact with other dogs
B That your dog never strays more than 3 metres away from you
C That your dog wears a collar showing the name and address of the owner
D That your dog wears a special dog coat
Correct Answer: That your dog wears a collar showing the name and address of the owner
Explanation:
Reference:
12. Is the statement below TRUE or FASLE?
Dundee and Aberdeen are cities in Northern Ireland.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Dundee and Aberdeen are cities of Scotland.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
13. Is the statement below TRUE or FALSE?
William Blake, Lord Byron and Robert Browning were all famous golfers.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Poetry was very popular in the 19th century, with poets such as William Blake, John Keats, Lord Byron, Percy Shelley, Alfred Lord Tennyson, and Robert and Elizabeth Browning.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature - British poets
14. Is the statement below TRUE or FALSE?
The British Broadcasting Corporation (BBC) is financed by selling adverting space during television programmes.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The money from TV licences is used to pay for the British Broadcasting Corporation (BBC).
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Television and radio
15. Which of these statements is correct?
A There is no established Church in Wales or Northern Ireland.
B Wales and Northern Ireland each have their own Church of state.
Correct Answer: There is no established Church in Wales or Northern Ireland.
Explanation: There is no established Church in Wales or Northern Ireland.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
16. Who wrote the novel Lucky Jim?
A James Callaghan
B James Joyce
C Jimmy Tarbuck
D Sir Kingsley Arnis
Correct Answer: Sir Kingsley Arnis
Explanation: Sir Kingsley Amis (1922-95) was an English novelist and poet. He wrote more than 20 novels. The most well known is Lucky Jim.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Literature - Notable authors and writers
17. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Houses of Parliament are built in the medieval 'gothic' style of architecture.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In the 19th century, the medieval 'gothic' style became popular again. As cities expanded, many great public buildings were built in this style. The Houses of Parliament and St Pancras Station were built at this time, as were the town halls in cities such as Manchester and Sheffield.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Architecture
18. What system of government does the UK have?
A Communist government
B Dictatorship
C Federal government
D Parliament democracy
Correct Answer: Parliament democracy
Explanation: Democracy is a system of government where the whole adult population gets a say. This might be by direct voting or by choosing representatives to make decisions on their behalf. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The development of British democracy
19. Which of these statements is correct?
A The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street.
B The official home of the Prime Minister is Buckingham Palace.
Correct Answer: The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street.
Explanation: The official home of the Prime Minister is 10 Downing Street, in central London, near the Houses of Parliament. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The Prime Minister
20. Which of these statements is correct?
A In Northern Ireland a member of your family must complete a voting registration form on your behalf.
B In Northern Ireland all those entitled to vote must complete their own registration form.
Correct Answer: In Northern Ireland all those entitled to vote must complete their own registration form.
Explanation: In Northern Ireland a different system operates. This is called 'individual registration' and all those entitled to vote must complete their own registration form. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Who can vote? - The electoral register
21. What are members of the Northern Ireland Parliament known as?
A MEPs
B MLAs
C MNIPs
D MPs
Correct Answer: MLAs
Explanation: There is a power-sharing agreement which distributes ministerial offices amongst the main parties. The Assembly has 108 elected members, known as MLAs (members of the Legislative Assembly). They are elected with a form of proportional representation.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations - The Northern Ireland Assembly
22. Which of these statements is correct?
A You should always introduce yourself to your neighbours when you move into a new house or flat.
B You should never introduce yourself to your new neighbours, but should let them introduce themselves.
Correct Answer: You should always introduce yourself to your neighbours when you move into a new house or flat.
Explanation: When you move into a new house or apartment, introduce yourself to the people who live near you. Getting to know your neighbours can help you to become part of the community and make friends. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Your role in the community - Being a good neighbour
23. How many countries belong to the Commonwealth?
A 12
B 25
C 29
D 54
Correct Answer: 54
Explanation: The Queen is the ceremonial head of the Commonwealth, which currently has 54 member states (see table below). Membership is voluntary. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth
24. Is the statement below TRUE or FALSE?
All MPs represent one of the main political parties.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Each MP represents a parliamentary constituency, which is a small area of the country. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - The House of Commons