You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. Which of these statements is correct?
A In 1588 the English defeated a German invasion fleet of bomber planes.
B In 1588 the English defeated a Spanish invasion fleet of ships.
Correct Answer: In 1588 the English defeated a Spanish invasion fleet of ships.
Explanation: Elizabeth became one of the most popular monarchs in English history, particularly after 1588, when the English defeated the Spanish Armada (a large fleet of ships), which had been sent by Spain to conquer England and restore Catholicism.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
2. What was the Beveridge Report of 1942 about?
A Establishing a welfare state
B How to end the war in Europe.
C How to treat the Germans and Japanese after the war
D Overseas aid
Correct Answer: Establishing a welfare state
Explanation: It recommended that the government should find ways of fighting the five 'Giant Evils' of Want, Disease, Ignorance, Squalor and Idleness and provided the basis of the modern welfare state.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - The welfare state
3. The Northern Ireland Assembly was elected in 1999, suspended in 2002 and reinstated in which year?
A 2003
B 2005
C 2007
D 2010
Correct Answer: 2007
Explanation: The Northern Ireland Assembly was elected in 1999 but suspended in 2002. It was not reinstated until 2007.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Labour government from 1997 to 2010
4. The first people lived in Britain during which period?
A Ancient times
B The Bronze Age
C The Jurassic period
D The Stone Age
Correct Answer: The Stone Age
Explanation: The first people to live in Britain were hunter-gatherers, in what we call the Stone Age.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
5. In the 19th century, the UK became a world-centre for which of the following sectors or industries?
A Agriculture
B Entertainment
C Finance
D Shipbuilding
Correct Answer: Finance
Explanation: Deregulation saw a great increase in the role of the City of London as an international centre for investments, insurance and other financial services.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Conservative government from 1979 to 1997
6. Is the statement below TRUE or FALSE?
During the Industrial Revolution, canals were built to link factories to cities, towns and ports, particularly in the middle and north of England.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Canals were built to link the factories to towns and cities and to the ports, particularly in the new industrial areas in the middle and north of England.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Industrial Revolution
7. Is the statement below TRUE or FALSE?
The language of the Iron Age was part of the Celtic language family.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: The language they spoke was part of the Celtic language family.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
8. During the reign of Henry VII, what happened to the power of the nobility in England?
A It increased
B It was abolished
C It was absolute
D It was reduced
Correct Answer: It was reduced
Explanation: After his victory in the Wars of the Roses, Henry VII wanted to make sure that England remained peaceful and that his position as king was secure. He deliberately strengthened the central administration of England and reduced the power of the nobles.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
9. Is the statement below TRUE or FALSE?
In 1688, Protestant leaders in England asked William of Orange to invade England and proclaim himself king.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: James II's elder daughter, Mary, was married to her cousin William of Orange, the Protestant ruler of the Netherlands. In 1688, important Protestants in England asked William to invade England and proclaim himself king.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Glorious Revolution
10. Which TWO of the following are linked to football?
A Premier League
B The Ashes
C The Open
D UEFA
Correct Answer: Premier League, UEFA
Explanation: Many of the best players in the world play in the Premier League. Many UK teams also compete in competitions such as the UEFA (Union of European Football Associations) Champions League, against other teams from Europe.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Football
11. Which of these statements is correct?
A Andy Murray is the first British man to sail around the world.
B Andy Murray is the first British man to win a singles tennis title in a Grand Slam tournament since 1936.
Correct Answer: Andy Murray is the first British man to win a singles tennis title in a Grand Slam tournament since 1936.
Explanation: He is the first British man to win a singles title in a Grand Slam tournament since 1936. In the same year, he won Olympic gold and silver medals and was runner-up in the men's singles at Wimbledon.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
12. What is the highest-value note issued as British currency?
A £100
B £20
C £50
D £70
Correct Answer: £50
Explanation: The currency in the UK is the pound sterling (symbol GBP ). There are 100 pence in a pound. The denominations (values) of currency are:
-coins: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 and £2 ;
-notes: £5, £10, £20, £50.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - UK currency
13. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the UK betting and gambling are illegal.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: You have to be 18 to go into betting shops or gambling clubs.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Betting and gambling
14. Around which structure in London is the Remembrance Day service usually held?
A Nelson's Column in Trafalgar Square
B The Cenotaph in Whitehall
C The London Eye
D The statue of Eros in Piccadilly Circus
Correct Answer: The Cenotaph in Whitehall
Explanation: People wear poppies (the red flower found on the battlefields of the First World War). At 11.00 am there is a two-minute silence and wreaths are laid at the Cenotaph in Whitehall, London.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other festivals and traditions
15. Which of these statements is correct?
A The United Nations was set up after the Second World War.
B The United Nations was set up between the First and Second World Wars.
Correct Answer: The United Nations was set up after the Second World War.
Explanation: The UN was set up after the Second World War and aims to prevent war and promote international peace and security.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international Institutions - The United Nations
16. Which of these statements is correct?
A The small claims procedure helps people to make small home insurance claims.
B The small claims procedure is an informal way of helping people to settle minor disputes.
Correct Answer: The small claims procedure is an informal way of helping people to settle minor disputes.
Explanation: The small claims procedure is an informal way of helping people to settle minor disputes without spending a lot of time and money using a lawyer. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of courts - Civil courts - The small claims procedure
17. How old you need to be in order to stand for public office?
A 16
B 18
C 20
D 21
Correct Answer: 18
Explanation: Most citizens of the UK, the Irish Republic or the Commonwealth aged 18 or over can stand for public office. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Standing for office
18. Which TWO of the following do you have to pay tax on?
A Income from property, savings and dividends
B Profits from self-employment
C Shopping vouchers given to you by family or friends
D Small amounts of money given to you as a gift
Correct Answer: Profits from self-employment, Income from property, savings and dividends
Explanation: People in the UK have to pay tax on their income, which includes:
-wages from paid employment
-profits from self-employment ;
-taxable benefits ;
-pensions ;
-income from property, savings and dividends.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Taxation - Income Tax)
19. What is the title of the UK National Anthem?
A Almighty is the Queen
B God save the Queen
C Long live the Monarch
D Long live the Queen
Correct Answer: God save the Queen
Explanation: 'God save our gracious Queen!, Long live our noble Queen!, God save the Queen!
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - The monarchy - The National Anthem
20. How can you reduce your carbon footprint?
A Buy duty-free products when your abroad
B Do all your shopping online
C Drive to the supermarket
D Shop locally for products
Correct Answer: Shop locally for products
Explanation: A good way to support your local community is to shop for products locally where you can. This will help businesses and farmers in your area and in Britain. It will also reduce your carbon footprint, because the products you buy will not have had to travel as far. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Looking after the environment
21. Which of these statements is correct?
A All members of Parliament have to belong to a political party.
B There are few members of Parliament who do not represent any of the main political parties.
Correct Answer: There are few members of Parliament who do not represent any of the main political parties.
Explanation: There are a few MPs who do not represent any of the main political parties. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The party system
22. Is the statement below TRUE or FALSE?
 Pressure and lobby groups try to influence British government policy.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: Pressure and lobby groups are organisations which try to influence government policy. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - The party system
23. Which of the following is not the job of the police?
A To keep the peace
B To prevent and detect crime
C To prosecute someone for debt
D To protect life and property
Correct Answer: To prosecute someone for debt
Explanation: The job of the police in the UK is to:
-protect life and property ;
-prevent disturbances (also known as keeping the peace) ;
-prevent and detect crime.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and you role - Respecting the law - The police and their duties
24. Is the statement below TRUE or FALSE?
The Welsh Assembly has no power to make laws, but considerable control over public services.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The Assembly has the power to make laws for Wales in 20 areas, including:
-education and training ;
-health and social services ;
-economic development ;
-housing.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations - The Welsh government