You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. What were 'the Troubles' about?
A Disagreement over Ireland becoming one country
B Independence for Scotland
C Independence for Wales
D Setting up an English parliament
Correct Answer: Disagreement over Ireland becoming one country
Explanation: The conflict between those wishing for full Irish independence and those wishing to remain loyal to the British government is often referred to as 'the Troubles'.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The 20th century - The partition of Ireland
2. Which TWO political parties formed the coalition government in 2010?
A Communists
B Conservatives
C Labour
D Liberal Democrats
Correct Answer: Conservatives, Liberal Democrats
Explanation: The Conservative and Liberal Democrat parties formed a coalition and the leader of the Conservative Party, David Cameron, became Prime Minister.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Coalition government 2010 onwards
3. In 1348 a third of the populations of England, Wales and Scotland died as a result of which plague?
A The Black Death
B The Blue Death
C The Green Death
D The White Death
Correct Answer: The Black Death
Explanation: In 1348, a disease, probably a form of plague, came to Britain. This was known as the Black Death. One third of the population of England died and a similar proportion in Scotland and Wales.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - The Black death
4. Is the statement below TRUE or FALSE?
The jet engine and radar were developed in Britain in the 1830s.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The jet engine was developed in Britain in the 1930s by Sir Frank Whittle (1907-96), a British Royal Air Force engineer officer. Radar was developed by Scotsman Sir Robert Watson-Watt (1892-1973), who proposed that enemy aircraft could be detected by radio waves. The first successful radar test took place in 1935.
Reference: Chapter 3- A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
5. Which TWO changes were introduced by the Education Act of 1944?
A A clear division between primary and secondary education
B Free secondary education for all
C New public examinations
D Primary education for all
Correct Answer: Free secondary education for all, A clear division between primary and secondary education
Explanation: In this role, he oversaw the introduction of the Education Act 1944(often called 'The Butler Act'), which introduced free secondary education in England and Wales. The education system has changed significantly since the Act was introduced, but the division between primary and secondary schools that it enforced still remains in most areas of Britain.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - The welfare state
6. Which TWO are associated with Sir Francis Drake?
A Early flight
B Sailing around the world
C The Spanish Armada
D The Titanic
Correct Answer: The Spanish Armada, Sailing around the world
Explanation: Sir Francis Drake, one of the commanders in the defeat of the Spanish Armada, was one of the founders of England's naval tradition. His ship, the Golden Hind, was one of the first to sail right around ('circumnavigate') the world.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
7. Who invaded England in 1066?
A Canute
B Harold of Wessex
C Richard the Lionheart
D William of Normandy
Correct Answer: William of Normandy
Explanation: In 1066, an invasion led by William, the Duke of Normandy (in what is now northern France), defeated Harold, the Saxon king of England, at the Battle of Hastings.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
8. Which colonies of British Empire decided to declare their independence in 1776?
A American
B Australian
C Canadian
D South African
Correct Answer: American
Explanation: In 1776, 13 American colonies declared their independence, stating that people had a right to establish their own governments.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The American War of Independence
9. Which TWO are 20th-century British discoveries or invention?
A Diesel engine
B Mobile phone
C Television
D World Wide Web
Correct Answer: World Wide Web, Television
Explanation: The television was developed by Scotsman John Logie Baird (1888-1946) in the 1920s.; The inventor of the World Wide Web, Sir Tin Berners-Lee (1955-), is British.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Britain since 1945 - Some great British inventions of the 20th century
10. Who could not get Parliament to agree to his or her religious and foreign policy views and tried to rule without Parliament?
A Bloody Mary
B Charles I
C Elizabeth I
D Henry VIII
Correct Answer: Charles I
Explanation: When Charles I inherited the thrones of England, Wales, Ireland and Scotland, he tried to rule in line with this principle. When he could not get Parliament to agree with his religious and foreign policies, he tried to rule without Parliament at all.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts- The rise of the Parliament
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
St Columba became the first Archbishop of Canterbury.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: St Augustine became the first Archbishop of Canterbury
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Anglo - Saxons
12. Is the statement below TRUE or FALSE?
Charles II was crowned king of England, Wales, Scotland and Ireland in the Restoration after the English Civil War.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: In May 1660, Parliament invited Charles II to come back from exile in the Netherlands. He was crowned King Charles II of England, Wales, Scotland and Ireland.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The Restoration
13. Which Northern Irish portrait artist, who died in 1941, painted some portraits of the Royal Family?
A Basil Blackshaw
B Markey Robinson
C Paul Henry
D Sir John Lavery
Correct Answer: Sir John Lavery
Explanation: Sir John Lavery (1856-1941) was a very successful Northern Irish portrait painter. His work included painting the Royal Family.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and Culture - Art - Notable British artists
14. Which of the following UK landmarks is in Northern Ireland?
A Big Ben
B Snowdonia
C The Eden Project
D The Giants Causeway
Correct Answer: The Giants Causeway
Explanation: Located on the north-east coast of Northern Ireland, the Giant's Causeway is a land formation of columns made from volcanic lava. It was formed about 50 million years ago. There are many legends about the Causeway and how it was formed.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest - UK landmarks
15. What are the names of the TWO famous British film actors?
A Colin Firth
B Jayne Torville
C Robert Louis Stevenson
D Tilda Swinton
Correct Answer: Colin Firth, Tilda Swinton
Explanation: Recent British actors to have won Oscars include Colin Firth, Sir Antony Hopkins, Dame Judi Dench, Kate Winslet and Tilde Swinton.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Films - British film industry
16. When is Boxing Day?
A 1st May
B The day after Christmas Day
C The day after Easter
D The last Monday in August
Correct Answer: The day after Christmas Day
Explanation: Boxing Day is the day after Christmas Day and is a public holiday.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and tradition - The main Christian festivals
17. What is the capital city of the UK?
A Birmingham
B Liverpool
C London
D Sheffield
Correct Answer: London
Explanation: The capital city of the UK is London
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
18. What important change to our voting rights took place in 1969? 
A Compulsory voting was introduced
B Prisoners were given the vote
C The voting age was reduced to 18 for men and women
D Women over 35 were given the vote
Correct Answer: The voting age was reduced to 18 for men and women
Explanation: In 1969, the voting age was reduced to 18 for men and women.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The development of British democracy
19. Which TWO of the following are examples of criminal law?
A Discrimination in the workplace
B Disputes about faulty goods
C Racial crime
D Selling tobacco to anyone under the age of 18
Correct Answer: Selling tobacco to anyone under the age of 18, Racial crime
Explanation: Examples of criminal laws are:
-Racial crime: it is a criminal offence to cause harassment, alarm or distress to someone because of their religion or ethnic origin. ;
-Selling tobacco: it is illegal to sell tobacco products (for example, cigarettes, cigars, roll-up tobacco) to anyone under the age of 18.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The law in the UK
20. Where is the National Assembly for Wales based?
A Cardiff
B Glasgow
C London
D Newport
Correct Answer: Cardiff
Explanation: The Welsh government and National Assembly for Wales are based in Cardiff, the capital city of Wales. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Devolved administrations - The Welsh government
21. Which of these statements is correct?
A Police and Crime Commissioners (PCCs) are appointed by the local council.
B Police and Crime Commissioners (PCCs) are appointed through a public election.
Correct Answer: Police and Crime Commissioners (PCCs) are appointed through a public election.
Explanation: In November 2012, the public elected Police and Crime Commissioners (PCCs) in England and Wales. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The police and their duties
22. What information must always be entered on an electoral registration form?
A Only the names of adult men residents at the address
B Only the names of adult women residents at the address
C The names of all eligible voters who live at the address
D The names of everyone at the address
Correct Answer: The names of all eligible voters who live at the address
Explanation: The electoral register is updated every year in September or October. An electoral registration form is sent to every household and this has to be completed and returned with the names of everyone who is resident in the household and eligible to vote
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Who can vote? - The electoral register
23. As well as giving legal advice, solicitors are able to do which TWO of the following?
A Arrest suspects
B Change the law
C Represent clients in court
D Take action for a client
Correct Answer: Take action for a client, Represent clients in court
Explanation: Solicitors are trained lawyers who give advice on legal matters, take action for their clients and represent their clients in court.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Legal advice - Solicitors
24. Which of these statements is correct?
A The Commonwealth is a group of countries that support each other and work together.
B The Commonwealth is a group of religions that together make up a federal republic.
Correct Answer: The Commonwealth is a group of countries that support each other and work together.
Explanation: The Commonwealth is an association of countries that support each other and work together towards shared goals in democracy and development. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The UK and international institutions - The Commonwealth