You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. To apply to become a permanent resident or citizen of the UK. You will need to be able to do which TWO of the following?
A Have a good understanding of life in the UK
B Speak and read English
C Speak and read Welsh
D Speak more than one language
Correct Answer: Speak and read English, Have a good understanding of life in the UK
Explanation: To apply to become a permanent resident or citizen of the UK, you will need to:
- speak and read English
- have a good understanding of life in the UK.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK - Becoming a permanent resident
2. Which TWO were associated with King Charles I and parliament during the English Civil War?
A Cavaliers
B Luddites
C Roundheads
D Tories
Correct Answer: Cavaliers, Roundheads
Explanation: Civil war between the king and Parliament could not now be avoided and began in 1642. The country split into those who supported the king (the Cavaliers) and those who supported Parliament (the Roundheads).
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The beginning of the English Civil War
3. Which of the following is a famous Stone Age site in the UK?
A Globe Theatre
B Nelson's Column
C Stonehenge
D Windsor Castle
Correct Answer: Stonehenge
Explanation: One of these monuments, Stonehenge, still stands in what is now the English county of Wiltshire.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain
4. Where did the Vikings come from?
A Belgium and Holland
B Denmark and Norway
C France and Luxembourg
D Germany and Austria
Correct Answer: Denmark and Norway
Explanation: The Vikings came from Denmark and Norway.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Vikings
5. Is the statement below TRUE or FALSE?
Sir Robert Walpole was Prime Minister from 1700-1730.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The most important minister in Parliament became known as the Prime Minister. The first man to be called this was Sir Robert Walpole, who was Prime Minister from 1721 to 1742.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Prime Minister
6. Henry VIII took which title in relation to Ireland?
A Commander
B Head
C King
D Lieutenant
Correct Answer: King
Explanation: During this period, Ireland was an almost completely Catholic country. Henry VII and Henry VIII had extended English control outside the Pale and had established English authority over the whole country. Henry VIII took the title 'King of Ireland'.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Ireland
7. Acts of Parliament in 1870 and 1882 awarded which right to women?
A The right to attend university
B The right to bear arms
C The right to keep their own earnings and property after marriage
D The right to work
Correct Answer: The right to keep their own earnings and property after marriage
Explanation: Acts of Parliament in 1870 and 1882 gave wives the right to keep their own earnings and property.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The right to vote
8. By 1200, the English ruled an area of Ireland around Dublin known as what?
A The Pale
B The Pate
C The Pict
D The plain
Correct Answer: The Pale
Explanation: By 1200, the English ruled an area of Ireland known as the Pale, around Dublin.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - War at home and abroad
9. What happened when Charles I tried to impose a revised Prayer Book onto the Presbyterian Church in Scotland?
A England and Wales rebelled
B It was accepted after some amendments
C It was very popular across the Union
D The Scottish rebelled and formed an army
Correct Answer: The Scottish rebelled and formed an army
Explanation: He tried to impose this Prayer Book on the Presbyterian Church in Scotland and this led to serious unrest. A Scottish army was formed and Charles could not find the money he needed for his own army without the help of Parliament.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - The beginning of English civil war
10. Why did Henry VIII marry Anne of Cleves?
A For political reasons
B He loved her
C She was beautiful
D To have a male heir
Correct Answer: For political reasons
Explanation: Anne of Cleves - Anne was a German princess. Henry married her for political reasons but divorced her soon after.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
11. Is the statement below TRUE or FALSE?
Henry VIII continued his father's work to centralise the administrative powers of England.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: When he died, his son Henry VIII continued the policy of centralizing power.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
12. What did St Augustine and St Columba do during the Anglo-Saxon period?
A They invented new farming techniques.
B They were courageous warriors.
C They were early Christian missionaries
D They were leaders of an uprising in Wales
Correct Answer: They were early Christian missionaries
Explanation: Missionaries from Ireland spread the religion in the north. The most famous of these were St Patrick, who would become the patron saint of Ireland, and St Columba, who founded a monastery on the island of Iona, off the coast of what is now Scotland. St Augustine led missionaries from Rome, who spread Christianity in the south.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Anglo-Saxons
13. Which of these statements is correct?
A During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise Australia.
B During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Correct Answer: During Queen Elizabeth I's reign, English settlers began to colonise the eastern coast of North America.
Explanation: In Elizabeth I's time, English settlers first began to colonise the eastern coast of America.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Exploration, poetry and drama
14. After Protestants, which is the biggest denomination of Christianity in the UK?
A Christian Science
B Ethiopian Orthodox
C Jehovah's Witnesses
D Roman Catholics
Correct Answer: Roman Catholics
Explanation: There are also other denominations of Christianity, the biggest of which is Roman Catholic.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Religion - Christian churches
15. Which of these statements is correct?
A The first professional UK football clubs were formed in 1066
B The first professional UK football clubs were formed in the late 19th century.
Correct Answer: The first professional UK football clubs were formed in the late 19th century.
Explanation: Football is the UK's most popular sport. It has a long history in the UK and the first professional football clubs were formed in the late 19th century.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Football
16. Which is the capital city of the UK?
A Birmingham
B London
C Westminster
D Windsor
Correct Answer: London
Explanation: The capital city of the UK is London.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
17. Which of these statements is correct?
A The capital cities of the nations of the UK are London, Cardiff, Edinburgh and Belfast.
B The capital cities of the nations of the UK are London, Swansea, Glasgow and Dublin.
Correct Answer: The capital cities of the nations of the UK are London, Cardiff, Edinburgh and Belfast.
Explanation: The capital city of the UK is London ; Scotland: The capital city of Scotland is Edinburgh ; Wales: The capital city of Wales is Cardiff ; Northern Ireland: The capital city of Northern Ireland is Belfast
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - The UK today - Cities of the UK
18. Which Hindu and Sikh festival is normally celebrated in October or November every year?
A Diwali
B Eid ul Adha
C Hanukkah
D Vaisakhi
Correct Answer: Diwali
Explanation: Diwali normally falls in October or November and lasts for five days. It is often called the Festival of Lights. It is celebrated by Hindus and Sikhs. It celebrates the victory of good over evil and the gaining of knowledge. There are different stories about how the festival came about. There is a famous celebration of Diwali in Leicester.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other religious festivals
19. Which of the following are major outdoor music festivals?
A Glastonbury
B Hogmanay
C Isle of Wight Festival
D Royal Ascot
Correct Answer: Glastonbury
Explanation: Famous festivals include Glastonbury, the Isle of Wight Festival and the V Festival. Many bands and solo artists, both well-known and up-and-coming, perform at these events.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Music
20. Is the statement below TRUE or FALSE?
It is legal to carry a weapon if it is for self defence.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Examples of criminal laws are:
- Carrying a weapon: it is a criminal offence to carry a weapon of any kind, even if it is for self-defence. This includes a gun, a knife or anything that is made or adapted to cause injury.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The law in the UK
21. In 1999, what happened to hereditary peers in the House of Lords?
A Their numbers were greatly increased.
B Their salaries were stopped
C They lost their automatic right to attend the House of Lords
D Women were allowed to inherit their titles
Correct Answer: They lost their automatic right to attend the House of Lords
Explanation: Since 1999, hereditary peers have lost the automatic right to attend the House of Lords. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government -The House of Lords
22. Since which year has the Prime Minister had the power to nominate life peers to the House of Lords?
A 1925
B 1958
C 1999
D 2012
Correct Answer: 1958
Explanation: Since 1958, the Prime Minister has had the power to nominate peers just for their own lifetime. These are called life peers. They have usually had an important career in politics, business, law or another profession. Life peers are appointed by the monarch on the advice of the Prime Minister. They also include people nominated by the leaders of the other main political parties or by an independent Appointments Commission for non-party peers.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The British constitution - System of government - The House of Lords
23. Which TWO of these groups cannot stand for election?
A Civil servants
B Health Service workers
C Members of the armed forces
D Members of the police force
Correct Answer: Members of the armed forces, Civil servants
Explanation: Most citizens of the UK, the Irish republic or the Commonwealth aged 18 or over can stand for public office. There are some exceptions, including:
• Members of the armed forces
• Civil servants
• People found guilty of certain criminal offences.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The government - Standing for office
24. Is the statement below TRUE or FALSE?
The police do not need to protect and help people who are not UK citizens.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: The police force is a public service that helps and protects everyone, no matter what their background or where they live.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Respecting the law - The police and their duties