You have 45 minutes to answer 24 multiple choice Life in the UK Test questions. You need to answer at least 18 out of 24 questions correctly to pass. Answers may be reviewed after each question or at the end of the test. Good luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. What do you accept and agree to when you become a permanent resident of the UK?
A Catholic beliefs and values
B Protestant beliefs and values
C The right to be tried for crimes in your country of origin
D Traditions of the UK
Correct Answer: Traditions of the UK
Explanation: British society is founded on fundamental values and principles which all those living in the UK should respect and support. These values are reflected in the responsibilities, rights and privileges of being a British citizen or permanent resident of the UK. They are based on history and traditions and are protected by law, customs and expectations.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
2. Is the statement below TRUE or FALSE?
In the UK you are expected to respect the rights of others to have their own opinions.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: If you wish to be a permanent resident or citizen of the UK, you should:
- respect and obey the law
- respect the rights of others, including their right to their own opinions
- treat others with fairness
- look after yourself and your family
- look after the area in which you live and the environment.
Reference: Chapter 1: The values and principles of the UK
3. Is the statement below TRUE or FALSE?
Wales united with England during the reign of Henry VIII.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: TRUE
Explanation: During the reign of Henry VIII, Wales became formally united with England by the Act for the Government of Wales. 
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Tudors and Stuarts - Religious conflicts
4. Which TWO fought in wars against Napoleon?
A Admiral Nelson
B Margaret Thatcher
C The Duke of Wellington
D Winston Churchill
Correct Answer: The Duke of Wellington, Admiral Nelson
Explanation: In 1815, the French Wars ended with the defeat of the Emperor Napoleon by the Duke of Wellington at the Battle of Waterloo. Wellington was known as the Iron Duke and later became Prime Minister. Napoleon, who became Emperor of France, continued the war. Britain's navy fought against combined French and Spanish fleets, winning the Battle of Trafalgar in 1805. Admiral Nelson was in charge of the British fleet at Trafalgar and was killed in the battle.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
5. Is the statement below TRUE or FALSE?
In 1805 at the Battle of Trafalgar, Admiral Nelson defeated the German fleet.
A FALSE
B TRUE
Correct Answer: FALSE
Explanation: Britain's navy fought against combined French and Spanish fleets, winning the Battle of Trafalgar in 1805.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - War with France
6. Which stories are associated with Geoffrey Chaucer?
A The Ambridge Tales
B The Canterbury Tales
C The London Tales
D The Westbury Tales
Correct Answer: The Canterbury Tales
Explanation: In the years leading up to 1400, Geoffrey Chaucer wrote a series of poems in English about a group of people going to Canterbury on a pilgrimage. The people decided to tell each other stories on the journey, and the poems describe the travellers and some of the stories they told. This collection of poems is called The Canterbury Tales.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - The Middle Ages - A distinct identity
7. Which of these statements is correct?
A In the 18th century two political groups emerged, the Conservatives and the Liberals.
B In the 18th century two political groups emerged, the Wings and the Tories.
Correct Answer: In the 18th century two political groups emerged, the Wings and the Tories.
Explanation: There were two main groups in Parliament, known as the Whigs and the Tories.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - Constitutional monarchy — the Bill of Rights
8. Which form of religion developed as a result of the Reformation?
A Catholicism
B Hinduism
C Methodism
D Protestantism
Correct Answer: Protestantism
Explanation: Protestant ideas gradually gained strength in England, Wales and Scotland during the 16th century.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Tudors and Stuarts - religious conflicts
9. The last successful foreign invasion of England was by which of the following?
A The Normans led by William
B The Romans led by Emperor Claudius
C The Romans led by Julius Caesar
D The Vikings
Correct Answer: The Normans led by William
Explanation: The Norman Conquest was the last successful foreign invasion of England and led to many changes in government and social structures in England. Norman French, the language of the new ruling class, influenced the development of the English language as we know it today.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Norman Conquest
10. Who were the Huguenots?
A Dutch Protestants
B French Catholics
C French Protestants
D Roman Catholics
Correct Answer: French Protestants
Explanation: This was a time when many people left Britain and Ireland to settle in new colonies in America and elsewhere, but others came to live in Britain. The first Jews to come to Britain since the Middle Ages settled in London in 1656. Between 1680 and 1720 many refugees called Huguenots came from France. They were Protestants and had been persecuted for their religion.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - A growing population
11. When did Julius Caesar lead the Roman invasion of Britain?
A 55 BC
B 65 BC
C AD 55
D AD 75
Correct Answer: 55 BC
Explanation: Julius Caesar led a Roman invasion of Britain in 55 BC.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - Early Britain - The Romans
12. During the 19thCentury, Britain and the East India Company gained control of large parts of which TWO countries?
A Canada
B India
C Singapore
D The United States
Correct Answer: Canada, India
Explanation: Britain gained control over Canada, and the East India Company, originally set up to trade, gained control of large parts of India. Colonies began to be established in southern Africa.
Reference: Chapter 3: A long and illustrious history - A global power - The Industrial Revolution
13. People usually spend Christmas Day at home and enjoy a special meal that normally includes Christmas pudding, mince pies and which meat?
A Duck
B Guinea fowl
C Pork
D Turkey
Correct Answer: Turkey
Explanation: Christmas is celebrated in a traditional way. People usually spend the day at home and eat a special meal, which often includes roast turkey, Christmas pudding and mince pies.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - The main Christian festival
14. Which TWO events are religious festivals?
A Bonfire Night
B Boxing Day
C Christmas Day
D Easter
Correct Answer: Christmas Day, Easter
Explanation: Christmas Day, 25 December, celebrates the birth of Jesus Christ. It is a public holiday. Many Christians go to church on Christmas Eve (24 December) or on Christmas Day itself. ; Easter takes place in March or April. It marks the death of Jesus Christ on Good Friday and his rising from the dead on Easter Sunday. Both Good Friday and the following Monday, called Easter Monday, are public holidays.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and tradition - The main Christian festivals
15. Which of the following are major outdoor music festivals?
A Glastonbury
B Hogmanay
C Isle of Wight Festival
D Royal Ascot
Correct Answer: Glastonbury
Explanation: Famous festivals include Glastonbury, the Isle of Wight Festival and the V Festival. Many bands and solo artists, both well-known and up-and-coming, perform at these events.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Arts and culture - Music
16. Bobby Moore is famous for his achievements in which sport?
A Football
B Horse racing
C Motor racing
D Rugby union
Correct Answer: Football
Explanation: Bobby Moore (1941-1993) captained the English football team that won the World Cup in 1966.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Sport - Notable British sportsmen and women
17. Which TWO members of a family have a special day dedicated to them?
A Aunts
B Fathers
C Mother
D Uncles
Correct Answer: Fathers, Mother
Explanation: Mothering Sunday (or Mother's Day) is the Sunday three weeks before Easter. Children send cards or buy gifts for their mothers. ; Father's Day is the third Sunday in June. Children send cards or buy gifts for their fathers.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Customs and traditions - Other religious festivals
18. What is Ridley Scott famous for?
A Conducting orchestras
B Directing films
C Singing as an operatic
D Theatre production
Correct Answer: Directing films
Explanation: British studios flourished in the 1930s. Eminent directors included Sir Alexander Korda and Sir Alfred Hitchcock, who later left for Hollywood and remained an important film director until his death in 1980. During the Second World War, British movies (for example, In Which We Serve) played an important part in boosting morale. Later, British directors including Sir David Lean and Ridley Scott found great success both in the UK and internationally.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Leisure - Films - British film industry
19. The Elizabeth Tower is part of which building in London?
A Buckingham Palace
B Houses of parliament
C Mansion House
D St Pauls Cathedral
Correct Answer: Houses of parliament
Explanation: Big Ben is the nickname for the great bell of the clock at the Houses of Parliament in London. Many people call the clock Big Ben as well. The clock is over 150 years old and is a popular tourist attraction. The clock tower is named 'Elizabeth Tower' in honour of Queen Elizabeth II's Diamond Jubilee in 2012.
Reference: Chapter 4: A modern, thriving society - Places of interest - UK landmarks
20. Is it possible for parents or other community groups to open a free school?
A Yes, but only in England
B Yes, in any part of the UK
Correct Answer: Yes, but only in England
Explanation: In England, parents and other community groups can apply to open a free school in their local area. More information about this can be found on the Department for Education website at www.dfe.gov.uk
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - How you can support your community - Helping in schools - School governors and school boards
21. Which court would you use to get money back that was owed to you?
A Coroner's Court
B Country Court
C Magistrates' Court
D Youth court
Correct Answer: Country Court
Explanation: County Courts deal with a wide range of civil disputes. These include people trying to get back money that is owed to them, cases involving personal injury, family matters, breaches of contract, and divorce. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Civil courts
22. Which of these statements is correct?
A In a Crown Court case the judge decides the sentence when someone is found guilty.
B In a Crown Court case the jury decides the sentence when someone is found guilty.
Correct Answer: In a Crown Court case the judge decides the sentence when someone is found guilty.
Explanation: If the jury finds a defendant guilty, the judge decides on the penalty. 
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - The role of the courts - Crown Courts and Sheriff Courts
23. Which of these statements is correct?
A Refuges and shelters offer a place to stay for victims of domestic violence.
B The Citizens Advice Bureau offers a safe place to stay for victims' domestic violence.
Correct Answer: Refuges and shelters offer a place to stay for victims of domestic violence.
Explanation: It is important for anyone facing domestic violence to get help as soon as possible. A solicitor or the Citizens Advice Bureau can explain the available options. In some areas there are safe places to go and stay in, called refuges or shelters. There are emergency telephone numbers in the helpline section at the front of Yellow Pages, including, for women, the number of the nearest women's centre. You can also phone the 24-hour National Domestic Violence Freephone Helpline on 0808 2000 247 at any time, or the police can help you find a safe place to stay.
Reference: Chapter 5: The UK government, the law and your role - Fundamental principles - Domestic violence
24. Which of these statements is correct?
A The cabinet's decisions must always be debated or approved by Parliament.
B The cabinet's decisions often have to be debated or approved by Parliament.
Correct Answer: The cabinet's decisions often have to be debated or approved by Parliament.
Explanation: These ministers form the cabinet, a committee which usually meets weekly and makes important decisions about government policy. Many of these decisions have to be debated or approved by Parliament. 
Reference: Chapter 5: The UK government , the law and your role - The government - The cabinet